Török Zsolt után Varga Csaba is 8000 méter fölött

Alig három nappal azután, hogy az aradi Török Zsolt és csapata meghódította a 8125 méteres Nanga Parbatot újabb erdélyi magyar hegymászó mászott meg egy 8000 méter fölötti csúcsot: a 4bakancs.com szakportál szerint a nagyváradi Varga Csaba vasárnap felért a 8035 méteres Gasherbrum II. csúcsra.

A hírt Carlos Garranzo, a Csabát is magába foglaló nemzetközi expedíció spanyol tagja üzente: El asustriaco "Harry" y en húngaro, que ayer identificamos por un mensaje enviado al blog por un amigo como, Csaba Varga, han hecho cumbre en el GII, ellos han bajado directamente hasta CB. Vagyis: a tegnap Varga Csabának beazonosított magyar mászó és osztrák társa feljutott a GII-re és jelenleg az alaptáborba tart.

Tíz éve, 2003. július 19-én történt a Gasherbrum II (K4, 8035 m) első magyar megmászása. A csúcsra ezen a napon Erőss Zsolt, Nedeczky Júlia, Klein Dávid, Mécs László és Ugyan Anita mászták meg a Cho Oyu, a Nanga Parbat (csúcsengedély nélkül), a Broad Peak és a Mount Everest után a magyar expedíciós hegymászás történetének 5. nyolcezres főcsúcsát. És ez volt az első alkalom, hogy magyar nők 8000 méter fölé és egy 8000-es csúcsra jutottak. Ekkor dőlt meg a már 15 éve fennállt magyar női csúcsrekord, melyet Kovács Márta tartott. Másnap Ács Zoltán, Csíkos József, Csollány Katalin és Vörös László (52 évesen) is megmászták a csúcsot.

A Gasherbrum II. a Karakorum-hegység Baltoro-Mustagh-csoportjában álló harmadik legmagasabb csúcs, amely a Gasherbrum I.-től északkeletre helyezkedik el. A két csúcsot tulajdonképpen a Gasherbrum-hágó (6600 m) választja el egymástól. A hegyet először 1956-ban egy osztrák expedíció három résztvevője, Sepp Larch, Hans Willenpart és az expedícióvezető Fritz Moravecz mászta meg. A második alkalomra 16 évet várni kellett, akkor francia hegymászók jutottak fel. A hegy leggyorsabb megmászója a kazah Denis Urubko volt, neki 2001-ben hét és fél órára volt szüksége, hogy az alaptáborból elérje a csúcsot.

A Török Zsolt vezette 2013-as romániai Nanga Parbat-expedíció négy tagja pénteken jutott fel a 8125 méteres csúcsra. Varga Csaba mostani és Törökék pénteki teljesítménye kellemes gyógyír az idén óriási csapást szenvedett magyar hegymászósport számára. Mint korábban írtuk, Erőss Zsolt és Kiss Péter idén májusban a 8586 méteres Kancsendzönga sikeres megmászása után ereszkedés közben tűnt el.

Kapcsolódók

Kimaradt?