Chris Froome nyerte a 100. Tour de France-t

A brit Christopher Froome nyerte meg a 100. alkalommal megrendezett Francia kerékpáros körversenyt (Tour de France). Az utolsó, párizsi fordulót a német Marcel Kittel húzta be, a gyorsasági pontversenyben a szlovák Peter Sagan végzett az élen, a hegyek királyának járó pöttyös trikót és a legjobb 25 éven aluli versenyzőt megillető fehér trikót a kolumbiai Nairo Quintana szerezte meg, míg a csapatversenyben a Team Saxo-Tinkoff volt a legjobb.

A szokásos záró napi „züllés” ezúttal sem maradt el, Froome pezsgőzött, Sagan zöldre festett körszakállal tekert, az összetettben harmadik Joaquim Rodríguez pedig becenevéhez (Kis szivar) méltón rágyújtott egy szivarra. Cavendish ugyanakkor pipa lehetett, mivel 52 km-re a céltól defektet kapott. A brit folytatni tudta, a betegeskedő Lieuwe Westra viszont 38 km-rel a verseny vége előtt feladta, ezzel eldőlt, hogy nem lesz csúcsbeállítás, ami a Tour de France-ot teljesítők létszámát illeti (2010-ben 170 kerekes ért célba Párizsban, idén csak 169).

Természetesen voltak szökési kísérletek, de ezek most sem jártak sikerrel. Ismét a sprintereké volt tehát a terep, de ezúttal Cavendish csak harmadik lett két német mögött. Elsőként Kittel ért célba – csakúgy, mint a nyitó szakaszon –, mögötte pedig Greipel. Kittel ezzel négy szakaszgyőzelemmel zárta az idei Tourt.

Froome nem sokkal utánuk, csapattársaival összekapaszkodva gurult át a célvonalon, így bár a címvédő Bradley Wiggins nem indult, egymás után másodszor is brit kerékpáros nyerte meg a Tourt.

100. TOUR DE FRANCE

21. SZAKASZ, VERSAILLES–PÁRIZS (133.5 km)

  • Marcel Kittel (német, Team Argos-Shimano) 3:06:14 óra
  • André Greipel (német, Lotto-Belisol) azonos idővel
  • Mark Cavendish (Omega Pharma-Quick Step) a. i.

VÉGEREDMÉNY

  1. Christopher Froome (brit, Sky) 83:57:14 óra
  2. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 5:03 perc hátrány
  3. Joaquim Rodríguez (spanyol, Katyusa) 5:47 p. h.
  4. Alberto Contador (spanyol, Saxo) 7:10 p. h.
  5. Roman Kreuziger (cseh, Saxo) 8:10 p. h.
  6. Bauke Mollema (holland, Belkin) 12.25 p. h.
  7. Jakob Fuglsang (dán, Asztana) 13:00 p. h.
  8. Alejandro Valverde (spanyol, Movistar) 16:09 p. h.
  9. Daniel Navarro (spanyol, Cofidis) 16:35 p. h.
  10. Andrew Talansky (amerikai, Garmin) 18:22 p. h.

Kimaradt?