Második hetébe fordult a wimbedoni teniszmaraton

A 2013-as angol nemzetközi teniszbajnokság hatodik játéknapján folytatódtak a harmadik forduló küzdelmei. A férfiaknál Novak Djokovics, David Ferrer és Juan Martín del Potro, a nőknél a címvédő Serena Williams, a két évvel ezelőtti győztes Petra Kvitová, valamint a negyedik helyen kiemelt Agnieszka Radwanska is bejutott a nyolcaddöntőbe, Samantha Stosur számára ugyanakkor véget értek a küzdelmek.

NOVAK DJOKOVICS–JÉRÉMY CHARDY

Az első játszmában 3:3-ig fej fej mellett haladtak a játékosok, ekkor azonban a világelső magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, és a szett utolsó három játékában mindössze egy pontot engedélyezett francia ellenfelének, így 6:3-ra megnyerte a szettet.

A második játszmában sem tartott sokáig Chardy ellenállása, Djokovics ezúttal 1:1-nél kezdett el „brékelgetni", és 5:2-nél a szettért adogathatott. Az első helyen kiemelt szerb versenyző nem is hibázott, semmire szerválta ki a játszmát.

A harmadik szettben a francia már az első adogatójátékát elveszítette, amelyet követően Djokovics még egyszer brékelt, majd 5:1-es vezetésénél már a meccs megnyeréséért fogadott, ám ekkor még kihasználatlanul maradt a mérkőzéslabda.

Nem úgy egy játékkal később, amikor Djokovics „soha nem látott nehézségek" árán hozta az adogatását, Chardy ugyanis két pontot is nyert fogadóként. Ez azért érdekes, mert az egész mérkőzés során összesen hat labdamenet végén örülhetett a francia, amikor nem ő szervált...

Az első helyen kiemelt szerb teniszező hetedszer is legyőzte mai ellenfelét (másodszor füvön), így bejutott a nyolcaddöntőbe, amelyben a német Tommy Haas minden bizonnyal már nehezebb feladat elé állítja.

SERENA WILLIAMS–DATE-KRUMM KIMIKO

A világelső amerikai hölgynek megizzadni sem volt ideje 42 esztendős japán ellenfelével szemben. Williams az első szettben először 2:1-nél brékelte Date-Krummot, majd megtette ezt 4:1-nél is, így 5:1-nél már az első szettért adogathatott. A rutinos ázsiai versenyző azonban két játszmalabdát hárítva megfordította a játékot, és a meccs során először (és utoljára) elvette jóval esélyesebb riválisa adogatását. Ezt követően azonban nem tudta hozni a saját szerváját, így 6:2-re elveszítette az első szettet.

A második játszmában tulajdonképpen egy izgalmasabb gémet láthatott a centerpálya közönsége, az utolsót, amikor Williams a 6:0-ért fogadott. Az amerikai úgy jutott el 5:0-ig, hogy adogatóként mindössze két pontot veszített. Az utolsó játékban aztán előbb a világelsőnek volt meccslabdája, majd Date-Krumm szépíthetett volna, végül azonban összejött az első kiemeltnek a „nullázás".

A japán teniszezőt vigasztalhatja, hogy olyan mutatóval büszkélkedhet Williams ellen, amilyennel sokan mások nem: most először kapott ki a wimbledoni teniszbajnokság legnagyobb esélyesétől. Apró szépséghiba, hogy korábban nem is játszottak egymás ellen...

A 8. helyen kiemelt Juan Martín del Potro és a 13. helyen rangsorolt Tommy Haas is bejutott a negyedik fordulóba. Az argentin játékos a szlovén Grega Zemlját győzte le két szoros és egy sima játszmában, míg a német a spanyol Feliciano López ellen fordított, és nyert négy szettben.

A korábban szupertehetségnek kikiáltott Bernard Tomic ismét remekel: a Wimbledonban 2011-ben negyeddöntőig menetelő 20 éves játékos egy lépésre van tőle, hogy beállítása legjobb eredményét Grand Slamen, a harmadik fordulóban ugyanis legyőzte Richard Gasquet-t. Az ausztrál és a francia játékos hatalmas küzdelemre késztette egymást, mind a négy szett a végjátékban dőlt el, és mivel Tomic két rövidítést is megnyert, ő készülhet Tomás Berdych ellen.

Újabb két kiemelt „hullott el" Juan Mónaco és Benoit Paire személyében, Mihail Juzsnij ugyanakkor kemény ellenfél, a szerb Viktor Troicki ellen is sikeresen vette a harmadik kör jelentette akadályt. Az orosz játékos következő ellenfele Andy Murray lesz a nyolc közé jutásért.

Tomás Berdych Kevin Anderson ellen játszott, és ugyan a dél-afrikai megnyerte az első játszmát, a negyedikben pedig jó esélye volt az egyenlítésre, a cseh versenyző visszaküzdötte magát, és két brékkel a maga javára döntötte a meccset.

A hatodik helyen kiemelt kínai Li Na bejutott a nyolcaddöntőbe, miután a döntő játszmát 8:6-ra megnyerte a cseh Klára Zakopalová ellen.

A 20 éves amerikai Sloane Stephens immár a harmadik idei Grand Slam-tornáján jutott el legalább a negyedik fordulóig, és az ágát elnézve arra is esélye van, hogy az Australian Openen nyújtott teljesítményét megismételve az elődöntőig masírozzon. Igaz, a játéka nem lehet annyira hullámzó, mint Petra Cetkovská ellen, mert a második szettet nullára elveszítette – cseh vetélytársa úgy búcsúzott, hogy hárommal több gémet nyert.

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (16 100 000 font, fű)

FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ

  • Juzsnij (orosz, 20.)–Troicki (szerb) 6:3, 6:4, 7:5
  • De Schepper (francia)–Mónaco (argentin, 22.) 6:4, 7:6, 6:4
  • Kubot (lengyel)–Paire (francia, 25.) 6:1, 6:3, 6:4
  • Verdasco (spanyol)–Gulbis (lett) 6:2, 6:4, 6:4
  • Berdych (cseh, 7.)–K. Anderson (dél-afrikai, 27.) 3:6, 6:3, 6:4, 7:5
  • Tomic (ausztrál)–Gasquet (francia, 9.) 7:6, 5:7, 7:5, 7:6
  • Dodig (horvát)–Sijsling (holland) 6:0, 6:1, 1:0-nál Sijsling feladta
  • Seppi (olasz, 23.)–Nisikori (japán, 12.) 3:6, 6:2, 6:7, 6:1, 6:4
  • Del Potro (argentin, 8.)–Zemlja (szlovén) 7:5, 7:6, 6:0
  • Haas (német, 13.)–López (spanyol) 4:6, 6:2, 7:5, 6:4
  • Djokovics (szerb, 1.)–Chardy (francia, 28.) 6:3, 6:2, 6:2
  • Ferrer (spanyol, 4.)–Dolgopolov (ukrán, 26.) 6:7, 7:6, 2:6, 6:1, 6:2

 

NŐI EGYES, 3. FORDULÓ

  • Kvitová (cseh, 8.)–Makarova (orosz, 25.) 6:3, 2:6, 6:3
  • A. Radwanska (lengyel, 4.)–Keys (amerikai) 7:5, 4:6, 6:3
  • Stephens (amerikai, 17.)–Cetkovská (cseh) 7:6, 0:6, 6:4
  • Robson (brit)–Erakovic (új-zélandi) 1:6, 7:5, 6:3
  • Vinci (olasz, 11.)–Cibulková (szlovák, 18.) 6:1, 6:4
  • Puig (Puerto Ricó-i)–Birnerová (cseh) 4:6, 6:3, 6:4
  • Pironkova (bolgár)–Martic (horvát) 6:1, 4:6, 6:2
  • Lisicki (német, 23.)–Stosur (ausztrál, 14.) 4:6, 6:2, 6:1
  • Kanepi (észt)–Riske (amerikai) 6:2, 6:3
  • Li Na (kínai, 6.)–Zakopalová (cseh, 32.) 4:6, 6:0, 8:6
  • S. Williams (amerikai, 1.)–Date-Krumm (japán) 6:2, 6:0

Kimaradt?