Szalai Ádám négy évre a Schalke 04-hez igazol

Szalai Ádám a német labdarúgó-bajnokságban legutóbb negyedik Schalke 04 csapatában folytatja pályafutását. A gelsenkircheni klub twitter-oldalán jelentette be csütörtökön, hogy a 25 éves magyar válogatott csatár már túl van az orvosi vizsgálaton.

A 16-szoros válogatott Szalai 2010 óta játszik a Bundesligában, a Mainz színeiben 64 bajnoki mérkőzésen 20 gólt szerzett.

Szalai a Schalke harmadik nyári igazolása, korábban Felipe Santana (Borussia Dortmund) és Christian Clemens (1. FC Köln) érkezett a gelsenkircheniekhez.

„Nagyon felgyorsultak az események a végén, gyorsan összejött minden, és nagyon örülök, hogy Gelsenkirchenben vagyok. Nagyon szerettem volna, hogy összejöjjön az átigazolás, és megtiszteltetés ez nekem. Pillanatnyilag szinte hihetetlen, hogy itt vagyok, és nagyon élvezem – ugyanakkor tudom, mennyi munka volt abban, hogy ide jussak, és azzal is, mennyit  és milyen keményen kell dolgoznom a továbbiakban” – mondta Szalai a Schalke Tv-nek, majd a csatorna kérésére jellemezte is magát. „A legnagyobb erősségem, hogy valódi csapatember vagyok, és ez soha nem is fog változni. Azt ígérhetem, hogy ugyanolyan erőbedobással fogok dolgozni a Schalkénál is, mindegy, hogy kilencven percet kapok a pályán, vagy egyet. Meg akarom itt is mutatni, hogy a harcos játékstílusommal és a csapatemberi kvalitásaimmal segíteni tudok (...) A legfontosabb, hogy elmondhassam mindig, amikor lejövök a pályáról: mindent kiadtam magamból. Ez a célom a Schalkénél is, no meg persze gólokat lőni, gólokat előkészíteni és minél több győzelemhez segíteni a csapatot.”

„Sziasztok! Ebben a pillanatban írtam alá a szerződésemet a Schalke csapatával, nagyon várom az új kihívásokat! Köszönöm nektek, hogy eddigi pályafutásom alatt mindvégig mellettem voltatok! Köszönet a Mainznak, ahol profi labdarúgó lettem, ahol fejlődhettem, ahol nagyon szép élményekben lehetett részem" – adta hírül az érintett magyar és angol nyelven is saját hivatalos Facebook-oldalán.

A német sajtó már azt is tudni véli, hogy mennyit kereshet Szalai Ádám a Schalkében. A hírek szerint a magyar támadó a négy év alatt négymillió eurót tehet zsebre, azaz évi egymillió eurót.

A Schalke 04 Bundesliga-története során három magyar futballistát küldött pályára bajnokin. Az 1964–65-ös idényben a nagykikindai születésű Tóth Gyula kapus 21 meccsen védte a gelsenkircheniek kapuját. A Ferencvároson és a Vácon keresztül a Schalkéba került magyar fiatalok közül Hajnal Tamás nyolc, Szollár Krisztián egy bajnokin kapott szerepet a királykékeknél. A Bundesliga-korszak előtt Lengyel Nándor az 1959-60-es idényben szolgálta a Schalkét. Lóránt Gyula edzőként 1979. március 19. és december 4. között dolgozott a gelsenkirchenieknél, ez volt edzői pályafutása utolsó németországi munkahelye.

A tekintélyes Kicker magazin internetes kiadása is megerősítette Szalai klubváltását – ahogy az egész német sportsajtó –, a hírek szerint a magyar légiós nyolcmillió euróért igazol a BL-selejtezőre készülő csapathoz.

A szurkolók a Twitteren örömmel fogadták Szalai érkezését, kiemelték, hogy az új játékosuk a Stuttgart mellett Real Madridnál is nevelkedett, és hogy így Klaas-Jan Huntelaar mellett még egy, tíznél több gólra képes csatára van a klubnak.

Kimaradt?