NHL

NHL: drámai meccsen a Chicago nyerte a Stanley Kupát

A Chicago Blackhawks az utolsó két percben szerzett két góllal 3-2-re nyert a Boston Bruins otthonában, és ezzel 4-2-es összesítéssel megnyerte a Stanley Kupát az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL).

Az alapszakaszgyőztes vendégek 1 perc 16 másodperccel a vége előtt egyenlítettek, majd 15 másodperc elteltével Dave Bolland révén a győzelmet is megszerezték.

A rájátszás legértékesebb játékosa a bajnokot erősítő Patrick Kane lett.

A hazaiaktól Patrice Bergeron, a vendégektől Jonathan Toews is tudta vállalni a játékot, így az előző meccsen megsérülő két kanadai sztárnak nem kellett kihagynia az első olyan felvonást, amikor eldőlhetett a Stanley Kupa.

A győzelmi kényszerben lévő Bruins hatalmas iramban kezdett, kapujához szegezte riválisát, és a 8. percben megszerezte a vezetést. Daniel Paille nem engedte ki a pakkot a támadóharmadból, visszaadta Tyler Seguinnek, aki kézzel maga elé tette, majd Chris Kellyt hozta kihagyhatatlan helyzetbe. A folytatásban is csak elvétve tudott veszélyeztetni a vendéggárda, ugyanakkor a legutóbb 2011-ben bajnok Boston előtt több ziccer is adódott, főleg emberelőnyei alatt.

A második harmad elején a rájátszás pontlistáját vezető David Krejci a felső kapuvasat találta el, majd amikor a korábban arcsérülést szenvedő, és összevarrt ábrázattal visszatérő Andrew Shaw-t kiállították, váratlanul egyenlített a Chicago: Toews lépett ki, és Tuukka Rask lábvédői között talált be. Ebben a játékrészben a hazaiak legendás hokisa, a 41 éves Jaromir Jagr, a túloldalon pedig Niklas Hjalmarsson is megsérült. Emberelőnyben a Blackhawks kis híján a vezetést is megszerezte, ám a gólvonal elől sikerült tisztázni.

A harmadik harmadban mindkét együttes óvatosan játszott, kevés volt a kísérlet, majd az 53. percben Krejci kapu mögül visszapasszolt korongját Milan Lucic lőtte be. A csatárnak ez volt a negyedik találata a fináléban.

De jött a drámai fordulat: a hajrában a Chicago lehozta kapusát, és Toews középre adását Bryan Bickell vágta a kapuba. Ám nem volt vége, 15 másodperc múlva Johnny Oduya távoli lövésébe Michael Frolik belenyúlt, a megpattanó pakk a kapuvason csattant, azt pedig Dave Bolland beütötte.

A playoff legjobbja, a Conn Smythe Trófea-birtokosa a 23 mérkőzésen 19 pontot (9 gól, 10 gólpassz) gyűjtő Patrick Kane lett.

 

Kimaradt?