Konföderációs Kupa: brazil-uruguayi és spanyol-olasz elődöntők

Vasárnap véget ért a labdarúgó Konföderációs Kupa csoportköre, a B jelű kvartettben Nigéria Spanyolországgal, Uruguay Tahitivel csapott össze. A spanyol és uru győzelmek egyúttal azt is jelentik, hogy egy-egy dél-amerikai és európai elődöntőt szerveznek a Könföderációs Kupán.

SPANYOLORSZÁG-NIGÉRIA

A nyolc Barcelona-játékossal a kezdőben felálló spanyolok egy remek támadással kezdtek, Andrés Iniesta volt a befejező, miután a tizenhatoson belül felbőrözte védőjét, lövése azonban elhalt a nigériai kapus kezében.

A következő támadásból már meg is szerezte a vezetést Spanyolország: szépen végigjáratták a labdát az európaiak, majd Jordi Alba négy nigériaian áthámozta magát, 10 méterről pedig a jobb alsóba gurított. 0–1

Nigériának ez az eredmény nem kedvezett, hiszen a csoport másik meccsén Uruguay két perc után megszerezte a vezetést Tahiti ellen, így a dél-amerikaiak álltak továbbjutásra ekkor.

Barcelonai kényszerítő végén Pedro futtatta Cesc Fabregast, utóbbi számára kissé hosszú volt az indítás, így már nem tudta kapura irányítani a labdát, kirúgás lett belőle. Egy nigériai játékos megsérült a Fabregasszal való ütközés során, Omeruót hordágyon vitték le a pályáról, le kellett cserélni, Egwuekwe állt a helyére.

Felpörögtek az események,  a 10. perc végén Nigéria kontrázott, John Obi Mikel lövése megpattant egy spanyol játékoson, így szöglettel jöhettek az afrikaiak. A sarokrúgásból nemhogy nem lett helyzet, de kontráztak a spanyolok, Pedro iramodott meg, a tizenhatos előterénél kicselezte emberét, majd elesett, így ez a lehetőség is odalett.

Ideye kevergetett a bal oldalon, majd a túloldalon ácsorgó társhoz, Mbához passzolt, aki az átvétel után kapura is tűzte a labdát, Victor Valdésnak a bal alsóból kellett kitolnia a labdát. A szöglet után is veszélyesen pattogott a labda a spanyolok tizenhatosán belül, ám nigériai nem tudott beleérni.

Gerard Piquét kellett ápolni, a jó felépítésű belső védő visszatérhetett a pályára. A meccs kissé leült az első félidő derekán, a spanyolok járatták a labdát, a nigériaiak pedig mindent elkövettek annak megszerzéséért. A 27. percben Roberto Soldado kapott remek kiugratást a leshatáron, majd 13 méterről Enyeamába bombázta a labdát, nagy ziccer maradt ki!

Egy minutummal később ismét Valdésnak kellett védenie, egy bal oldali beadást a középen érkező Akpala fejelte kapura, a Barcelona sokat kritizált kapuvédője azonban résen volt és magához ölelte a labdát.

A 31. percben Soldado ismét megduplázhatta volna a spanyolok előnyét: Pedro indította zseniálisan a Valencia gólvágóját, aki azonban ezúttal is rossz döntést hozott, az ötös sarkáról telibe lőtte Enyeamát, csakúgy, mint néhány perccel ezelőtt. Annyi különbséggel, hogy akkor a bal oldalról lőhetett, most jobbról.

A 40. percben újabb hatalmas spanyol helyzet maradt ki: Pedro indításából Soldado robogott el a jobb oldalon, középre kanyarított labdáját Fabregas tette kapura, ám nem volt szerencséje, a kapufáról a már földön fekvő kapushoz pattant a labda, Enyeama verve volt. A túloldalon is volt egy kisebb lehetőség, Akpala próbálkozása azonban Valdésről kipattant.

A kétperces ráadás végén Xavi ívelt középre egy szabadrúgást, a veszélyesen csapódó labdát Enyeama „tette magáévá”, a bíró pedig véget vetett az első játékrésznek. A szünetben tehát 1–0-ra vezetett Spanyolország Nigéria ellen.

A szünetben egyik csapat sem cserélt, a spanyoloknál Fernando Torresék elindultak melegíteni a második félidő kezdetén. Egy nigériai helyzettel indult a játékrész, Musa beadását Valdés benézte, a túloldalon érkező Akpala az üresen tátongó kapuba belsőzhetett volna, ám ehelyett eltörte a labdát...

A spanyolok kényelmesre vették a tempót, az 53. percben a nagy szólót bemutató Soldado harcolt ki szabadrúgást, melyet Xavi fölé tekert, a labda a kapu tetejére csapódott. Del Bosque cserékkel próbált frissíteni, David Silva és Fernando Torres is beállt.

Utóbbi igencsak jó csere volt, hiszen nagyjából első labdaérintéséből gólt szerzett: Pedro a bal oldalról tekerte középre a labdát, az imént beállt Fernando Torres két védő között bevetődve fejelt a nigériaiak hálójába öt méterről. 0–2A 66. percben gyorsan megduplázhatta volna góljai számát Torres: szenzációs kiugratást kapott a leshatáron, majd a lövésnél beérte egy védő, így a Chelsea támadója – aki már öt találatnál jár a Konföderációs Kupán – zavarásban fölé durrantott. Úgy 10 méterrel.

A 74. percben emelkedett picit a vérnyomásunk ismét, amikor Musa cselezgetett a jobb oldalon, majd Gambóhoz passzolt, aki szemben Victor Valdéssel megtorpant és csúnyán mellé lőtte a labdát.

A mérkőzés nagyon leült a hajrára, a 83. percben Musa elkeseredettségében messziről próbálta bevenni a spanyol kaput, lövése kis híján bedobásra vágódott.

David Villa a balhátvéd helyéről indította az ő helyén kilépő balbekket, Jordi Albát, aki saját térfeléről kezdte a vágtát, így lesről szó sem lehetett, a kimozduló Enyeama mellett könnyen elhúzta a labdát a Barcelona futballistája, majd az üres kapuba belsőzött. 0–3

A hajrában már nem változott az eredmény, Spanyolország 3–0-ra legyőzte Nigériát, így megnyerte a B-csoportot.

Biztossá vált tehát, hogy az elődöntőben dél-amerikai és európai derbit rendeznek, ugyanis az egyik ágon Brazília ellenfele Uruguay lesz, a másikon a 2012-es Európa-bajnokság döntőjének visszavágója jön, azaz Spanyolország–Olaszország összecsapás.

Kimaradt?