Risztov Éva győzött a balatonfüredi nyíltvízi Európa Kupán

A 10 kilométeres nyíltvízi úszás londoni olimpiai bajnoka, Risztov Éva diadalmaskodott a balatonfüredi Európa Kupa-fordulóban, amelyet szombaton, a Magyar Úszás Napja keretében rendeztek meg.

A klasszis versenyző jól viselte a hőséget, a Balaton 30 fokosnál is melegebb vizét, és a 12 tagú mezőnyben gyakorlatilag végig vezetve győzött 2:09:10 órás idővel. Risztov most először indult nyíltvízi viadalon Magyarországon az olimpia óta.

Az Ek-sorozat májusi első állomásán, Izraelben is nyert a magyar úszó. Akárcsak akkor, most is honfitársa, Olasz Anna végzett a második helyen. Az ifjúsági Eb-bronzérmes sportoló végig tudta tartani a tempót az olimpiai bajnokkal, és a rendkívül szoros csata végén csupán hat tizeddel úszott gyengébb időt nála.

Risztov Éva már az esemény megnyitóján elismerést kapott: a rajt előtt vehette át a 2012 legjobb európai hosszútávúszójának járó LEN-díjat, amelyet az 51 európai tagország szavazatai alapján érdemelt ki tavalyi, londoni teljesítményéért. A szobrot Kósa Lajos, Debrecen polgármestere és Gyárfás Tamás, az Európai Úszó Szövetség (LEN) kincstárnoka nyújtotta át az olimpiai bajnoknak.

A férfiak 10 kilométeres távján, amelynek 23-an vágtak neki a hajókikötőből induló pályán, a belga Brian Ryckeman nyert (1:56:35 ó), legjobb magyarként a táv első felében még az élbolyban haladó, sőt, időnként vezető Gyurta Gergely a negyedik helyen ért célba (1:58:40). Az eseményt záró ceremónián azért átvehetett egy aranyérmet, hiszen a magyar bajnokságot ezzel a teljesítménnyel ő nyerte.

A profikkal párhuzamos pályán bárki kipróbálhatta magát 2,5 kilométeren, ezzel a lehetőséggel az amatőr úszók mellett több egykori és jelenlegi kiválóság is élt: a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás mellett Simicskó István sportért felelős államtitkár is a rajtolók között volt, a vízilabdázókat két olimpiai bajnok, Székely Bulcsú és Szécsi Zoltán képviselte, de vízbe ugrott az öttusázók olimpiai aranyérmese, Martinek János, illetve a paralimpiai bajnok Sors Tamás is.

Az úszóformát tekintve nem volt meglepetés, hogy a 2,5 kilométeres kört két, a világbajnokságra készülő válogatott úszó teljesítette a leggyorsabban, elsőként Verrasztó Dávid érkezett vissza a célba, majd őt követte Cseh László.

A magyar szövetség (MÚSZ) tájékoztatása szerint összesen csaknem háromezren szálltak vízbe Balatonfüreden, az ország többi nagyvárosában pedig több tízezren vettek részt a Magyar Úszás Napja keretében megrendezett programokon.

    Nyíltvízi úszó Európa Kupa, 10 km:

    férfiak:

  1. Brian Ryckeman (belga) 1:56:35.37 óra
  2. Sören Meissner (német) 1:56:35.64
  3. Yuval Safra (izraeli) 1:57:28.63
  4. Gyurta Gergely 1:58:40.00

    nők:

  1. Risztov Éva 2:09:10.66 óra
  2. Olasz Anna 2:09:11.26
  3. Silvie Rybarova (cseh) 2:09:24.60

Kimaradt?