3-2-1: arany, ezüst, bronz a magyar evezősök nyakában

Magyarország legsikeresebb olimpiai sportága továbbra is a kajak-kenu, ezt bizonyítja, hogy Storcz Botond csapata a szövetségi kapitány előzetes várakozásait felülmúlva 3 arany-, 2 ezüst-, és 1 bronzéremmel zárt a nyári játékokon. Ezzel megelőzte az örök vetélytárss Németországot is az éremtáblázaton.

kajakkenu aranyezustbronz

„Volt olyan szám, amely jobban sikerült a vártnál, volt talán olyan is, amely kicsit haloványabb volt, de ez benne van a versenyben. Összességében azonban nagyon boldogok vagyunk ezzel az eredménnyel – nyilatkozott az MTI-nek Storcz Botond, aki kajakosként három ötkarikás elsőséget gyűjtött, szakvezetőként azonban ez volt az első olimpiája.

A válogatók során néhány számmal – legfőképpen a két négyessel – kapcsolatban kritikák érték a kapitányt, de szerinte a versenyzők a vízen csattanós választ adtak, hiszen a női kvartett 20 év után ismét aranyérmes lett, míg a férfi négyes kellemes meglepetést okozva a második helyen zárt.

kajakkenuferfiak

 

A döntők utolsó napján Douchev-Janics Natasa bronzérmet szerzett női 1 200 méteren. A háromszoros olimpiai bajnoknő nem rajtolt jól, fél távnál a negyedik-ötödik helyen haladt, de nagyon jól hajrázott, így harmadik helyen ért be. A háromszoros olimpiai bajnok Janics - aki csütörtökön Kovács Katalinnal párosban második volt 500 méteren - a győzelemért szállt harcba a legrövidebb távon, de nem tudta megismételni az elő-, illetve középfutamban nyújtott jó teljesítményét, a szembeszeles pályán ezúttal gyorsabb volt nála az új-zélandi Lisa Carrington és az ukrán Inna Oszipenko-Radomska. {loadposition OTP}

 

A szövetségi kapitány kérdésre válaszolva elmondta: a mostani diadalok nemcsak az élsport, hanem az utánpótlás szempontjából is nagyon fontosak. „A tapasztalok szerint ilyenkor sokkal több gyerek jelentkezik a klubokban, hogy szeretne kajakozni vagy kenuzni. 2008-ban például, amikor Vajda Attila bajnok lett Pekingben, Szegeden és környékén rengeteg gyerek ment le kenuzni. A sportágnak ez az alapja, a bázisa, hogy minél több gyerek sportoljon a kilencvenvalahány klubban.” – mondta a szövetségi kapitány, aki reményét fejezte ki, hogy most is sokan jönnek majd.

Kimaradt?