U21-es Eb: Thiago triplájával spanyol címvédés

A címvédő spanyol U21-es labdarúgó-válogatott Thiago Alcántara mesterhármasával valamint Isco góljával 4–2-re legyőzte az olaszokat az Európa-bajnoki döntőben. A spanyolok ezzel negyedik Eb-győzelmüket gyűjtötték be, náluk többször, szám szerint ötször éppen a mostani vesztes fél nyert csak kontinenstornát ebben a korosztályban. 

A spanyolok úgy jutottak el a döntőig, hogy még gólt sem kaptak előtte a tornán, az olaszok azonban azzal a feltett szándékkal léptek pályára, hogy megtörik a spanyol hegemómiát. Thiago csapatkapitányhoz méltóan rögtön magára vállalta a kezdeményezést és már a hatodik percben megszerezte a vezetést egy fejessel Julen Lopetegui együttesének. Az olaszok nem törtek meg, és néhány perccel később Circo Immobile egy kiugratás után kiegyenlített. Thiago azonban még a szünetig klasszikus mesterhármast ért el, előbb a 31. percben ballal talált be, majd a 38. minutumban jobbal értékesített egy büntetőt.

A második félidőben sokáig nem esett újabb találat, a spanyolok őrizték kétgólos előnyüket, sőt a 66. percben tovább is növelték, miután újabb tizenegyeshez jutottak, amit ezúttal Isco lőtt be. Az olaszoknak még sikerült a szépítés Fabio Borini révén, de ez már aligha izgatta a spanyolokat, akiknek több szurkolója a hosszabbításban a pályára rohanva már idő előtt elkezdte az ünneplést.

A spanyolok ezzel 1986, 1998 és 2011 után negyedszer lettek aranyérmesek. Thiago személyében először triplázott egy játékos az U21-es Eb döntőjében Pierre Littbarski óta, a korábbi német játékos az Anglia elleni 1982-es finálé visszavágóján jegyzett mesterhármast.

Kimaradt?