Magabiztosan győzött a brazil labdarúgócsapat az "elővébén"

A Brazília–Japán mérkőzéssel megkezdődött az esztendő legjelentősebb egy helyszínes labdarúgótornája, a Konföderációs Kupa, a jövő évi brazíliai világbajnokság főpróbája. A végig nagy fölényben játszó brazilok mindkét félidő elején és a mérkőzés legvégén is szereztek egy-egy gólt, így magabiztos győzelemmel indultak az „elővilágbajnokságon".

A torna nyitó mérkőzését természetesen a házigazda vívta, mégpedig a japánok ellen, a csodálatos Estádio Nacional stadionban, remek időben, azaz minden adott volt a brazil népünnepélyhez. Ahogyan a szervezők és a rendőrség, úgy a selecao szövetségi kapitánya, Luiz Felipe Scolari is főpróbát tart a jövő évi vébé előtt, és a rutinos mester kezdésként igazán „európai” csapattal rukkolt elő, hiszen a Júlio César – Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo – Luiz Gustavo, Oscar, Paulinho – Fred, Neymar, Hulk kezdőből csak a Corinthians középső középpályása, Paulinho és az egykori lyoni Fred, a Fluminense csapatkapitánya játszik odahaza (Neymar ugyebár már a Barcelonáé).

Az „európaiság” a japánokra is igaz, hiszen szövetségi kapitányuk olasz (Alberto Zaccheroni), a Bundesliga-légiósokra épülő csapat két húzóembere pedig a Manchesterben légióskodó Kagava Sindzsi és a „moszkvai” Honda Keiszuke.

Természetesen színpompásra, itt-ott rejtélyesre és igazán eklektikusra sikeredett a megnyitó, majd a brazil szurkolók meglepték az egész világot azzal, hogy „végignyűgösködték” a FIFA-elnök Josep Blatter rögtönzött, portugál nyelvű beszédét, az államelnököt, Dilma Rousseffet pedig nyíltan kifütyülték.

Előbbi félbeszakította, utóbbi okosan el sem kezdte beszédét – maga a mérkőzés viszont frenetikusan indult  a brazilok számára, mert a harmadik percben Fred lekészítését Neymar a tizenhatos elől gyönyörűen felnyeste a bal felsőbe. 1–0!

A japánok azonban nem keseredtek el, pár perc múlva a brazil kapusnak, Júlio Césarnak előbb nagyot kellett vetődnie, majd sikeresen imádkoznia Honda egy-egy veszélyes lövésénél. Jó tízpercnyi üresjárat után ismét Honda veszélyeztetett, ám Júlio César ezúttal is védett, majd Hulk első igazi megindulása végén szabadított fel előle egy védő kis híján saját kapuja jobb sarkába, de a japán kapus, Kavasima Ejdzsi reflexei jelesre vizsgáztak.

A brazilok játéka igencsak akadozott, három csatár ide vagy oda, az ázsiaiak 4–3–2–1-es hadrendje (amelyben a négy védő előtt pár méterre három szűrő tapadt a rivális középpályásokra) feladta a leckét a sárga mezeseknek. Hulk azért egy szokásos bombával kis híján feloldotta a japán reteszt, nem sok hibádzott az újabb csodagólhoz, majd a félidő hajrájára Fred is helyzetbe került, közeli lövését azonban védte Kavasima.

Rosszat tett a szünet a japánoknak, mert a 48. percben a védelem és a kapus is hatalmasat hibázott: Dani Alves beadása után Paulinho lőtt a jobb alsó sarokba, Kavasima segítségével. 2–0!

Zaccheroni gyorsan reagált, beküldött egy támadót, Maeda Rjoicsit egy középpályás helyére, de továbbra is fölényben játszottak a brazilok, és immáron jóval nyugodtabban passzolgathattak. Egy Júlio César által lefülelt Maeda-lövés és némi labdázgatás után Scolari is változtatott csapatán: Neymart Lucas Moura, Hulkot pedig Hernanes váltotta, azaz két támadó középpályás jött be két támadó helyett. A hajrára fordulva Fred kihagyott egy helyzetet, majd átadta helyét Jónak, azaz teljes támadótrióját lecserélte Scolari a végére.

Az utolsó percekben némi csapadék és a színvonal is esett, majd Oscar passza után Jo is mattolta Kavasimát: 3–0, magabiztos győzelemmel indult az elővilágbajnokságon a hazai csapat, de hosszú utat kell még megtennie a selecaónak, ha egy év múlva a nagy esemény utolsó mérkőzését is meg szeretné nyerni.

Kimaradt?