Meghalt a Pampák Bikája, a Forma 1-es bajnok

Kilencvenéves korában elhunyt Jose Froilan Gonzalez, aki elsőként nyert Forma-1-es világbajnoki futamot Ferrari volánja mögött. Argentin médiajelentések szerint a Pampák Bikájának becézett legendás pilótát Buenos Airesben érte a halál szombaton.

Gonzalez 1951-ben honfitársát, a később öt világbajnoki címet nyert Juan Manuel Fangiót megelőzve nyerte meg Silverstone-ban a Brit Nagydíjat, három évvel később pedig megismételte ezt a diadalt. Forma-1-es pályafutása 1950-től 1960-ig tartott, igaz, 1958-ban és 1959-ben nem versenyzett az elitkategóriában. Karrierje során a két Brit GP-n kívül nem nyert Forma-1-es futamot, az összetettben legjobb eredményeként 1954-ben második volt Fangio mögött. Összesen 26 nagydíjon állt rajthoz, háromszor indulhatott az első rajtkockából, 15-ször állt dobogóra.

Gonzalez - szintén 1954-ben - ugyancsak Ferrarival megnyerte a hagyományos Le Mans-i 24 órás versenyt.

A Ferrari 2011-ben, az argentin pilóta Silverstone-ban aratott első sikerének 60. évfordulóján külön köszöntötte Gonzalezt, akinek halálával a háromszoros világbajnok, most 87 esztendős Sir Jack Brabham a legidősebb még élő Forma-1-es futamgyőztes.

Kimaradt?