Ezentúl 50 millió forint jár egy olimpiai aranyért Magyarországon

A Magyar Közlöny legfrissebb, szerdán megjelent számából kiderült, a magyar kormány jelentősen megemelte a kimagasló sporteredményekért járó állami jutalmak összegét.

A kormányrendelet alapján magasabb pénzdíjazásban részesülnek a magyar sportolók az eredményeik után. Ez nemcsak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által szervezett olimpiai játékokra, hanem a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság, a Nemzetközi Világjátékok Szövetsége, a Nemzetközi Sakkszövetség, a Siketek Sportjának Nemzetközi Bizottsága, a Siketek Nemzetközi Sakkbizottsága, a Vakok Nemzetközi Sakkszövetsége, a Szervátültetettek Világjátékainak Szövetsége és a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség égisze alá tartozó versenyekre is vonatkozik.

Az új rendszer szerint a nyári vagy téli olimpián nyert aranyérem esetén az eddigi 35 millió forint helyett nettó 50 millió forintos (140 ezer euró) jutalomban részesül a sportoló. Az ezüstéremét 35.7 (100 ezer euró), a bronzért pedig 28.5 millió forint (80 ezer euró) jár.

Összehasonlításképpen, a 2016-os Rio de Janeiro-i nyári olimpiai játékok előtt a román kormány 70 ezer eurót ígért minden aranyéremért. Az ezüstérmeket 50, a bronzérmeket 30 ezer euróval díjazták Bukarestben.

(Címlapi fotó forrása: olympic.org)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?