Boldogan tért vissza a Chelsea-hez a különleges Mourinho

Hivatalosan is visszatért a Chelsea labdarúgócsapatának kispadjára José Mourinho, aki a Stamford Bridge-en óriási érdeklődés mellett tartotta meg sajtótájékoztatóját – láthatóan boldogan.

A Stamford Bridge-en szerény kétszázötven újságíró várta Mourinho „második eljövetelét”, a média képviselői zsúfolásig megtöltötték a Harris termet a portugál visszatérő sajtótájékoztatója előtt. A kis késéssel megjelenő főhős rocksztároknak kijáró vakuvillogás mellett érkezett. És persze nem hagyta ki első Chelsea-sajtótájékoztatójának elhíresült mondatát sem („I think I'm a special one”) – igaz, átalakítva („I am the happy one”). Boldogan lépett be tehát a Stamford Bridge-re – de milyen sikert vár visszatérésétől?

„Az idő repül, olyan, mintha csak néhány napja érkeztem volna először ide, de már kilenc év elmúlt, és azóta nagyon sok minden történt a pályafutásomban. Én ugyanaz vagyok, ugyanaz a természetem is. Ugyanakkora szívvel és érzelemmel, ugyanazzal a szenvedéllyel viszonyulok a futballhoz és a munkámhoz. Most nagyon boldog ember vagyok – ezt tudnám válaszolni arra, hogy ha megkérnek, adjak leírást magamról. Először érkezek úgy valahová, hogy már szeretem a klubot” – kezdte Mourinho.

„Hinni akarok abban, hogy még sikeresebb lehetek – mindig bízom a saját munkámban. Ráadásul most sok embert ismerek a klubnál, ismerem az itteni mentalitást és ambíciókat. A pályafutásom a sikerre épült. Minden klubomnál sikereket értem el és trófeákat nyertem, persze különféle örökséget hátrahagyva. Ebben kell hinnem most is. A klub fontosabb saját magunknál – ha mi jól dolgozunk a klubnál, akkor a siker is megjön. Talán egy kicsit higgadtabb lettem, mert tanulnom kell a tapasztalataimból, és minden áldott nap elemzem magamat és a munkámat. Ötvenévesen még mindig fiatal menedzsernek számítok. Hogy a természetem más-e? Nem. De a megközelítésem, a nézőpontom biztosan megváltozott. Kilenc év nagy idő” – folytatta. A portugál sztáredző kérdésre válaszolva arra is kitért, milyen a kapcsolata a klubtulajdonos Roman Abramoviccsal.

„Azt olvastam, hogy kirúgott, és össze is rúgtuk a port, de ez nem igaz. Akkor a távozásom tűnt a megfelelő megoldásnak. Nehéz döntés volt ez mindkettőnk számára, közösen hoztuk meg. Sosem szakítottuk meg a kapcsolatot, és én ezért is lehetek ma itt. Most mindketten úgy éreztük, itt az idő ismét a közös munkára, jobb körülmények közepette, hogy megteremtsük a Chelsea számára szükséges stabilitást. Ugyanaz a víziónk a klubról, és örömmel követem ezt a filozófiát. Nem a kényelmes székbe ülök bele annak tudatában, hogy visszatérek egy helyre, ahol boldog és sikeres voltam, a szurkolók pedig szerettek. Ellenkezőleg közelíteném meg. A várakozások most sokkal magasabbak, mert az emberek tudják, hogy képes vagyok sikeresen szerepelni a csapattal.”

José Mourinho még nem töltött három évnél többet folyamatosan egyazon csapatnál, így adódott a kérdés: hosszú távra tervez ezúttal?

„Igen, készen állok erre. Korábban ez nem volt igaz. Portugál vagyok, és ugyanúgy szeretem a kalandot, mint a nagy portugál felfedezők – olyan vagyok, mint egy navigátor. Mindig azt tehettem, amit akartam, és ehhez különleges családra volt szükségem, olyanra, amely enged szabadon mozogni Európában. Szerencsére ez megadatott. Meg akartam nyerni a legfontosabb bajnokságokat és kupákat, és ennél is fontosabb volt a tapasztalatszerzés. Most viszont oda akartam menni, ahol nagyon jól érzem magam. Az én feladatom, hogy bebizonyítsam a klubnak: kitartok négy évig. Remélem, az utolsó napig kitöltöm a szerződésemet. Öröm számomra, ha meg akarnak tartani.”

A visszatérő Mourinho számol a Chelsea első keretébe kölcsönjátékból visszatérő Romelu Lukakuval és Kevin De Bruyne-nel, ugyanakkor a rutinos Paulo Ferreira minden bizonnyal távozik, lejáró szerződéssel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?