BL: 55 év után tér vissza a „tett helyszínére” a Fradi

Szerhij Rebrov vezetőedző szerint a Ferencváros számára egy ajándék, hogy kedden a Juventus ellen játszhat a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében.

„Nekünk ez egy ajándék, de a legjobbunkat kell nyújtanunk. Benne van a mérkőzésben, hogy hibázunk, az is, hogy kikapunk, de megígérhetem, hogy a maximumot fogjuk nyújtani” – fogalmazott a hétfői sajtótájékoztatón az ukrán szakember, aki elárulta, Botka Endre és Sigér Dávid is a csapattal tartott Torinóba. Előbbi hétvégén a Budapest Honvéd ellen 1-0-ra megnyert bajnokin nem lépett pályára, mivel koronavírusos személlyel érintkezett, így házi karanténban volt, míg utóbbinak gyermeke született.

„A Juventusnak több fontos játékosa is van, ezért nem csak Cristiano Ronaldóról kell beszélni, nem szabad egyetlen játékosra összpontosítani, Budapesten is mások szerezték az olasz bajnok góljait" - mondta Rebrov, aki a rivális sérüléshullámát illetően megjegyezte, minden csapatnak vannak problémái, ő is nélkülözött már sérült játékosokat, illetve a válogatott szünetben tíz futballistája is a nemzeti csapatban szerepelt.

Isael többek között azt emelte ki, hogy óriási elismerés a Bajnokok Ligájában szerepelni, kiváltképpen egy olyan kiváló együttes ellen, mint a Juventus. „A futballban minden lehetséges. Ide is azért érkeztünk, hogy nyerjünk, ehhez pedig gólt kell szerezni, ezért továbbra is szeretnénk folytatni ezt a sorozatot” – utalt az MTI érdeklődésére a brazil támadó arra, hogy az FTC eddig mindhárom csoportkörös találkozóján eredményes volt. Isael úgy vélte, a Juventusnak sok nagyszerű játékosa van, így a sérültek ellenére is kiváló csapatot tud majd pályára küldeni. „Jó állapotban vagyunk" - jelentette ki a sorozatterhelést firtató kérdésre Isael, aki megjegyezte, minden labdarúgó számára nehéz közönség nélkül játszani, mert mindenki tele stadionban szeret futballozni, de hozzátette, ez nem szabad, hogy befolyásolja a teljesítményüket.

Pirlo tökéletes hozzáállást vár játékosaitól

„Nagyon zavarna, ha a futballisták könnyedebben vennék ezt a meccset. Fontos a megfelelő hozzáállás, nem szabad a budapesti 4-1-es eredményből kiindulni” – fogalmazott a hétfői sajtótájékoztatón a játékosként világbajnok olasz szakember. "Nyerni kell, hogy mielőbb lezárjuk a továbbjutás kérdését".

Pirlo kifejtette, azért tartja fontosnak a három pont begyűjtését, mert győzelemmel a csapata minden bizonnyal bebiztosítaná nyolcaddöntős szereplését, így a hátralévő két fordulóban pihentethetne egy-két játékost és helyettük olyanoknak is lehetőséget adhatna, akik eddig kevesebbet játszottak.

„Ismerjük a Ferencvárost, amely kifejezetten jó futballt játszik, veszélyes helyzeteket teremthet, de nekünk a saját játékunkra kell koncentrálni" - fogalmazott a magyar bajnokkal kapcsolatban a torinóiak trénere, aki szerint az FTC jó formában van, ezért sem szabad a három héttel ezelőtti összecsapásból kiindulni, ráadásul úgy vélte, a magyar csapat ezúttal kevesebbet fog hibázni.

Saját együtteséről elárulta, mindössze négy védője maradt, így ott nincs választási lehetősége, miután Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini után Merih Demiral is kidőlt sérülés miatt. Paulo Dybalával kapcsolatban megemlítette, hogy antibiotikumot szedett, de már egyre jobb fizikai állapotban van, így akár kezdő is lehet a keddi összecsapáson. „Még össze kell szoknia a játékosoknak, de megpróbálnak meccsről meccsre fejlődni. Kellenek a folytonos sikerek, mert az ad önbizalmat a futballistáknak" - válaszolt a Juventus formáját firtató kérdésre Pirlo, aki hangsúlyozta, ezért is kellene lezárni a továbbjutást, mert akkor a bajnokságra jobban tudnának koncentrálni, mivel együttese jelenleg csak a negyedik négy ponttal lemaradva a listavezető AC Milantól.

Pirlo a támadók kapcsán úgy nyilatkozott, szeretné őket egyszerre játszatni a jövőben, de mostanáig Dybala sérülése, aztán koronavírusos megbetegedések miatt erre nem kerülhetett sor. Cristiano Ronaldóra külön kitért, hogy jó kapcsolatban vannak, de ugyanúgy kezeli az ötszörös aranylabdást is, mint a többi társát.

Wojciech Szczesny szerint nem lesz hozzáállásbeli problémájuk: „Mi a Juventus vagyunk, komolyan fogjuk venni a mérkőzést. A Ferencváros erős csapat, jó játékosokból áll" - jelentette ki a lengyel kapus, aki kollégájáról, Dibusz Dénesről is beszélt. „Volt egy nagy hibája (Budapesten), de jó kapus, aki ezúttal biztosan felkészült lesz”.

Szczesny a nyáron kinevezett Pirlóban látja, hogy valami újat akar alkotni, ezért sokkal modernebb felfogásban játszatja a csapatot, mint amilyen általánosságban az olasz futballt jellemzi.

A Fradi 55 év után lesz a Juventus vendége

A Ferencváros a Vásárvárosok Kupája 1965-ös, jó emlékű fináléja óta először lesz a Juventus vendége. Az 55 évvel ezelőtti, 1-0-ra megnyert találkozót Fenyvesi Máté 74. percben szerzett gólja döntötte el, egyben a 31-szeres magyar bajnok egyetlen nemzetközi trófeáját eredményezte.

A mostani összecsapáson viszont óriási meglepetés lenne, ha vendéggyőzelemmel érne véget, még akkor is, ha a Juventus ezúttal több kulcsjátékosát kénytelen nélkülözni sérülés miatt. A hírek szerint a nyáron kinevezett vezetőedző, Andrea Pirlo ezúttal a védő Leonardo Bonucci és Giorgio Chiellini, valamint a szélső Aaron Ramsey játékára sem számíthat. Persze sztárokban így sem lesz hiány, ott lesz a védelem tengelyében Matthijs de Ligt, elöl pedig Alvaro Morata és az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo rohamozza majd Dibusz Dénes kapuját. A portugál világsztár ráadásul kezdi visszanyerni formáját koronavírusos megbetegedése után, a válogatott szünetet követően ő szerezte a Zebrák mindkét találatát a Cagliari ellen 2-0-ra megnyert szombati bajnokin.

A zöld-fehérek is győzelemmel melegítettek a torinói meccsre: a Budapest Honvéd otthonában 1-0-ra diadalmaskodtak, így idénybeli 19 tétmérkőzésükből csupán kétszer veszítettek: az FC Barcelona vendégeként és a Puskás Arénában a Juventustól kaptak ki a BL csoportkörében. A játékosok minden bizonnyal javítani szeretnének a három héttel ezelőtti teljesítményükön, mivel akkor úgy kaptak ki 4-1-re a Zebráktól, hogy a csapatra egyáltalán nem jellemző koncentrációs hibák jellemezték a játékot, elsősorban a védelmet, így jószerivel két gólt ajándékba kapott a Juventus.

A találkozó mindkét csapat számára fontos lesz, mivel a hazaiak sikerükkel szeretnének versenyben maradni a csoportelsőségért az eddig százszázalékos FC Barcelonával, míg a rosszabb gólkülönbségével sereghajtó magyar együttes egy esetleges bravúros pontszerzéssel megelőzhetné a harmadik helyen álló Dinamo Kijevet.

A legrangosabb európai kupasorozatban kilencszer döntős, ebből kétszer, 1985-ben és 1996-ban győztes Juventus története során az FTC-n kívül további négy alkalommal találkozott magyar riválissal: 1973-ban a BEK negyeddöntőjében a torinói 0-0 után idegenben szerzett gólokkal (2-2) búcsúztatta az Újpestet, 1979-ben a Kupagyőztesek Európa Kupája első fordulójában a Győri ETO-t ejtette ki 3-2-es összesítéssel (2-0, 1-2). A Ferencváros a Juventuson kívül kétszer mérte össze tudását olasz ellenféllel, 1966-ban a BEK negyeddöntőjében az Internazionaléval szemben maradt alul 5-1-es összesítéssel (0-4, 1-1), majd a VVK-ban 1967/68-as szezon elődöntőjében a Bolognát verte 5-4-es összesítéssel (3-2, 2-2).

A kedden 22 órakor kezdődő zárt kapus összecsapást, amelyen a német Daniel Siebert fújja majd a sípot, az M4 Sport élőben közvetíti.

A G csoport másik keddi találkozóján a Barcelona a Dinamo Kijev vendége lesz. A meccs esélyesei azzal együtt is a katalánok, hogy a spanyol bajnokságban csak bukdácsolnak, nyolc kör alatt mindössze 11 pontot gyűjtöttek, így jelenleg csupán a 12. helyen állnak a La Ligában, az ukránok viszont tíz forduló után vezetik hazájuk bajnokságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?