Vettel nyert Kanadában és növelte előnyét összetettben

A világbajnoki címvédő Sebastian Vettel, a Red Bull német pilótája nyerte vasárnap a Forma-1-es Kanadai Nagydíjat, ezzel növelte előnyét az összetett pontversenyben. A 25 esztendős, háromszoros vb-győztes versenyző - aki korábban még sosem nyert Kanadában - idei harmadik, pályafutása 29. futamgyőzelmét aratta Montrealban.

A második helyen Fernando Alonso, a Ferrari kétszeres világbajnok spanyol pilótája végzett, s így az összetettben is feljött a második helyre. A dobogó alsó fokára Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője állhatott fel.

Kimi Räikkönen, a Lotus finn pilótája ezúttal kilencedikként zárt, így sorozatban 24. GP-jén szerzett pontot, s beállította a hétszeres világbajnok Michael Schumacher vonatkozó rekordját.

Elhunyt a Kanadai GP után megsérülő pályabíró. Nem tudták megmenteni az életét annak a pályabírónak, akit a Formula–1-es Kanadai Nagydíj után Esteban Gutiérrez autójának boxba szállítása közben elütött a darus kocsi. A pályabíró a daru által felemelt autó egyensúlyát segített megtartani, de elejtette az adóvevőjét, és a darus kocsi vezetője nem vettre észre, hogy lehajolt érte, s áthajtott rajta.  Súlyos sérüléssekkel szállították kórházba, ahol már nem tudták megmenteni az életét. Ez volt az első haláleset a 2001-es Ausztrál Nagydíj óta, amikor Jacques Villeneuve Ralf Schumacherrel ütköző autójáról leszakadt egy kerék, és a kerítésen lévő lyukon átrepülve eltalált egy pályabírót.

A rajtot Vettel és Hamilton egyaránt jól kapta el, a pályafutása legjobb időmérős eredményeként a harmadik helyről induló Valtteri Bottast (Williams) pedig már az első kanyarnál megelőzte Nico Rosberg (Mercedes) és Mark Webber (Red Bull), majd röviddel ezután Alonso is. Az első kör végén Vettel, Hamilton, Rosberg, Webber, Alonso, Bottas volt az első hat sorrendje, az élen álló német pilóta pedig körről körre növelte előnyét. A kerékcserék sorát Webber nyitotta meg 13 kör után, két fordulóval később Bottas és Rosberg, a 17. körben Vettel és Alonso, a 20.-ban pedig Hamilton is a boxban járt.

Rosberget valamivel később Webber és Alonso is utolérte, majd könnyedén megelőzte, így féltávnál az élen álló Vettelt és a második Hamiltont sorrendben Webber, Alonso és Rosberg követte, a hatodik helyre Jean-Eric Vergne (Toro Rosso) kapaszkodott fel.

Alonso a 42. körben a célegyenesben megelőzte Webbert, akinek autóján az első szárny néhány körrel korábban megsérült, amikor Giedo van der Garde (Caterham) lekörözése közben a holland pilóta nekiütközött. Van der Garde az eset nyomán boxutca-áthajtásos büntetést kapott.

 A 47. körben Webber, a 48.-ban Alonso, majd egy körrel később Hamilton, illetve az 50. körben Vettel is teljesítette második kerékcseréjét. A boxkiállások után az élmezőnyben nagy változás nem történt, majd nyolc körrel a leintés előtt Alonso megelőzte Hamiltont és feljött a második helyre, amelyet a célba érkezésig megtartott.

Vettel szinte hibátlan versenyzéssel győzött, így most 36 pont az előnye a 96 pontos Alonsóval szemben, akit Räikkönen követ 88 ponttal.

A Forma-1-es világbajnoki sorozat június 30-án, a Brit Nagydíjjal folytatódik.

Kimaradt?