Miért kapott Rómában 10 euróval kevesebbet Simona Halep Novak Djokovicsnál?

A múlt héten rendezett római tenisztorna két győztese - Novak Djokovics a férfiaknál és Simona Halep a nőknél - durván 200 ezer euróval lett gazdagabb. Itt véget is ért volna a történet, ha éles szemű megfigyelők nem szúrták volna ki, hogy az olasz rendezők 10 euróval többet utaltak a szerb teniszező számlájára.  

 

Amint a teniszberkekben rendkívül járatos Ben Rothenberg, a New York Times szakírója is megjegyzi, nevetséges, hogy a római rendezők annyira közel álltak ahhoz, hogy egyenlő pénzdíjjal jutalmazzák a női és férfi torna győzteseit, de aztán az utolsó pillanatban 10 euróval csökkentették a női győztes csekkjét, s ezzel fenntartották azt a hagyományt, hogy a férfi nyertes többet tehet zsebre. „Ez nem nevezhető piaci követelménynek, mondjuk ki egyenesen, hogy hímsovinizmusról van szó” – tette hozzá Rothenberg.

A közösségi médiában folyó vitához többen is hozzászóltak, egybehangzó vélemények szerint nagyon rossz üzenete van annak, ahogy a római torna rendezői ezt a kérdést kezelték. 

Köztudomású, hogy az ATP-tornák pénzalapja jelentősen magasabb a hasonló besorolású WTA-tornák pénzalapjánál. Ez a különbség akkor tűnik ki, amikor párhuzamosan rendeznek női és férfi tornát egy bizonyos helyszínen, a négy Grand Slam torna mellett egy Premier 5-ös besorolású torna esik ebbe a kategóriába.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?