Bajnokok Ligája: Gulácsi és Orbán lesznek az első magyar játékosok az elődöntőben

A válogatott Gulácsi Péter és Willi Orbán lett az első két magyar labdarúgó, aki klubcsapatával bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, miután az RB Leipzig csütörtök este a legjobb nyolc között 2-1-re legyőzte az Atlético Madrid együttesét.

Gulácsi végigvédte a találkozót, amelyen a lipcseiek Dani Olmo révén a második félidő elején vezetést szereztek, majd a csereként beálló Joao Felix tizenegyesével a spanyolok egyenlítettek, aztán a hajrában Tyler Adams megpattanó lövése győzelmet ért a német csapatnak. A szintén magyar válogatott Willi Orbán nem kapott lehetőséget a meccsen lipcsei színekben.

Magyar futballista eddig csak BL-negyeddöntőben szerepelhetett, a 2006/07-es szezonban Fehér Csaba a holland PSV Eindhovennel a legjobb nyolc között búcsúzott.

A csütörtök esti mérkőzést a lipcseiek kezdték lendületesebben a lisszaboni José Alvalade Stadionban, igaz, a spanyol együttes az első percekben a területet, és ezzel a kezdeményezés lehetőségét is átadta ellenfelének. Ennek megfelelően először a német csapat előtt adódott gólszerzési lehetőség, röviddel ezután azonban rákapcsolt az Atlético, és kétszer is veszélyeztette Gulácsi kapuját. A magyar válogatott kapusnak előbb egy fejest, majd egy közeli lövést kellett védenie, utóbbi esetben bravúros hárítással mentette meg csapatát a góltól.

A folytatásban gyakran kapkodóvá vált a játék, mindkét együttes többször is eladta a labdát, majd a félidő hajrájában ismét az RB Leipzig szorította a kapuja elé az ellenfelet. A szünet után ott folytatódott a meccs, ahol abbamaradt, a lipcseiek többet birtokolták a labdát, és támadtak is becsülettel. Az ötvenedik percben túljártak az Atlético védőinek eszén, és egy szépen felépített akció végén a horvát Dani Olmo fejesgóljával megszerezték a vezetést.

Diego Simeone vezetőedző cserével igyekezett frissíteni csapatán, és pályára küldte Joao Felixet, aki kicsivel több mint tíz perccel a beállása után büntetőt harcolt ki, majd annak végrehajtásánál sem hibázott.

A folytatásban új lendületet sikerült vennie a Leipzignek, amely a szintén csereként beállt Tyler Adams révén újra vezetést szerzett, igaz, az amerikai középpályás kapura lövése megpattant az egyik védő lábán, és így jutott a hálóba. A hajrában az Atlético minden energiáját az egyenlítésbe, a lipcseiek pedig az utolsó erejüket is az előny megtartásába fektették, és végül a német együttes járt sikerrel.

Az RB Leipzig a Lőw Zsoltot másodedzőként foglalkoztató Paris Saint-Germainnel találkozik a döntőbe jutásért jövő kedden.

Európai kupasorozat fináléjában utoljára Gera Zoltán személyében léphetett pályára magyar játékos 2010-ben. Akkor az Európa-liga döntőjét az Atlético Madrid nyerte a Fulhammel szemben, az angol együttesben kezdőként kapott lehetőséget Gera.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő:
RB Leipzig (német)-Atlético Madrid (spanyol) 2-1 (0-0)
gólszerzők: Olmo (51.), Adams (88.), illetve Joao Felix (71, tizenegyesből)
pénteken játsszák:
FC Barcelona (spanyol)-Bayern München (német) 22.00
    szombaton játsszák:
Manchester City (angol)-Olympique Lyon (francia) 22.00

Kapcsolódók

Kimaradt?