Liga 1: Maah mesterhármasa döntötte el a kolozsvári derbit

Robert Maah gyakorlatilag bebiztosította magát a jövő szezonra is a Kolozsvári CFR 1907 keretében azzal, hogy a labdarúgó Liga 1 utolsó fordulójában mesterhármast ért el a városi rivális U ellen. A vasutas alakulat 3-1 arányú győzelme ugyanakkor azt is jelentette, hogy az európai porondon remeklő csapat az utolsó pillanatban elkerülte azt a szégyent, hogy hazai pályán nyeretlenül zárja a 2013-as naptári év első felét.

A Kolozsvári U fanatikus szurkolói létszámbeli fölényükkel uralták a fellegvári stadion hangulatát, amit a rendezők a mérkőzés előtt a CFR-himnuszok dübörgő hangerővel való repetitív lejátszásával próbáltak elnyomni.

A mérkőzés kezdetén a lelátón ülő U-sok átvették ugyan az irányítást, viszont a pályán többnyire a CFR akarata érvényesült. Az első gólra nem kellett sokáig várni, Deac végezte el a hazaiaknak megítélt szögletet a középen érkező Maahig, aki zavartalanul tolta a labdát az első Liga 1-es mérkőzését játszó Dinu Moldovan kapujába.

A gól után ellaposodott egy kicsit az összecsapás, a felek nem igazán tudták, hogy most milyen partitúra szerint játsszanak. A zavaros játék kitartott a félidő végéig.

A második félidő elején Ionel Ganea kettős cserével frissített csapatán, ezek közül az egyik, Székely János rendkívül inspiráltnak bizonyult. A temesvári születésű játékos a 65. percben egyenlített, de a munka nagy részét Tony végezte el, aki cselsorozatával teljesen megforgatta a CFR védelmét.

A döntetlennel az U-sok kiegyeztek volna, az újonc Takacs lecserélésével Ganea megerősítette védelmét. Másképpen képzelte el viszont a végjátékot Eugen Trică, aki a 73. percben pályára küldte a sérüléséből felépült Pantelisz Kapetanoszt. A görög csatár elsősorban azért kapta ezt a húsz percet, hogy játékba lendüljön a szombati Román Kupa-döntőre, de ha már felküldték, akkor a 80. percben adott egy gólpasszt is Robert Maahnak. Hat perccel később a feketebőrű francia egyedül is megoldotta a helyzetbekerülést, egy gyors ellentámadást váltott gólja és négy napon belül szerzett öt találatával a szezonzáró fordulók legeredményesebb játékosává lépett elő.

A Kolozsvári CFR a 8., az U pedig - a Konstancai Viitorul-Turnu Severin összecsapás végeredményétől függően – a 12-13. zárja a 2012-2013-as idényt. Az egyetemista alakulat számára izgalmas időszak következik a pályán kívül, ugyanis csődvédelmet kért és a kolozsvári törvényszék a napokban dönt arról, hogy elfogadja-e az adósságok újraütemezését.

Liga 1, a 34. forduló eredményei

  • Steaua–Brassói FC 4 - 0
  • Oţelul–Dinamo 0-1
  • Kolozsvári CFR–Kolozsvári U  3-1

Szerdai mérkőzések

  • Pandurii–Astra (21:30, Digi Sport)
  • Petrolul–Gaz Metan (21:30, Digi Sport)

Csütörtök

  • Gloria–Concordia (20:30, Digi Sport)
  • Rapid–Ceahlăul (20:30, Dolce Sport)
  • CSMS Iaşi–FC Vaslui (20:30, Dolce Sport)
  • Viitorul–Turnu Severin (20:30 Digi Sport)

Kimaradt?