Liga 1: mindent vissza, új elvek alapján kell rangsorolni a csapatokat

Csütörtökön délelőtt 10 órakor ül össze a Román Labdarúgó Szövetség végrehajtó bizottsága azt eldönteni, hogy milyen elvek alapján állítsa fel a labdarúgó Liga 1 2019/2020-as szezonjának végső rangsorát.

Mint korábban írtuk, a koronavírusjárvány alaposan összekutyulta a honi labdarúgást is, csapatok estek ki hosszú időre fertőzöttség miatt, következésképpen mérkőzéseket kellett elhalasztani, majd törölni is, mert nem lehetett záros határidőn belül lejátszani őket. A legnehezebb helyzetbe a román labdarúgás egyik "szent tehene", a Bukaresti Dinamo került, amelyet a pénzügyi problémák mellett a koronavírus is a legkeményebben sújtott.

Mint ismert, hétfőn sorozatban harmadik, története során hatodik bajnoki címét nyerte meg a Kolozsvári CFR a CSU Craiova idegenbeli legyőzésével, így a honi labdarúgás figyelme az alsóházra, a kiesés elkerülése ellen küzdő csapatokra irányult. Mivel a FRF végrehajtó bizottságának hétfői döntése értelmében a Dinamo elmaradt mérkőzéseit (összesen 5-öt) már nem lehetett lejátszani, szerdán megrendezték az alsóház utolsó, 14. fordulójának összecsapásait. Előtte viszont az élvonalban szereplő csapatok minimális, 7-6-os többséggel úgy döntöttek, hogy az lenne a legigazságosabb rangsor az alsóházban, ha a play outban elért pont/meccsenkénti átlag szerint alakítanák ki a tabellát.

Ezzel a forgatókönyvvel a tudatukban futottak ki a csapatok szerda délután az  idei szezon utolsó mérkőzésére, az eredmények kedvezőtlen alakulása akár a Sepsi OSK kieséséhez is vezethettek volna. Mint írtuk, a háromszékiek hazai pályán 1-0-ra legyőzték az Academica Clinceni csapatát, így az egyenes ágú kiesés veszélye elhárult, a Sepsi OSK a play outbeli pont/meccs átlag szerint a tabella 12. helyén végzett volna, és osztályozót játszott volna a Dacia Mioveni csapatával. Az élvonaltól a Dinamo és a Chindia Târgoviște búcsúzott volna. 

Időközben egyre jobban felelősödtek azok a hangok, amelyek azért lobbiztak, hogy a következő szezontól növeljék 16 csapatosra a Liga 1 mezőnyét, ebben az esetben a Sepsi és a Dinamo is biztosan az élvonalban folytatja, a Chindia pedig kapna még egy esélyt, ők játszanák az osztályozót.

Újabb csavar szerda este jött a történetben, amikor rájöttek, hogy nem lehet két különböző elv alapján rangsorolni a felsőházban és az alsóházban szereplő csapatokat, a play outban érdekelt csapatok rangsorolására megszavazott elvet a felsőházban is alkalmazni kellene. Igen ám, de

ez elvette volna a Kolozsvári CFR-ről a bajnoki címet,

hiszen a Craiovának a play offban kicsivel ugyan, de jobb volna a meccsenkénti pontátlaga. Mivel ez semmiképpen se lehetséges, újabb forgatókönyvek jelentek meg a teljes tabella kialakítására: 

  • 1. az alapszakasz rangsorát venni figyelembe
  • 2. meccsenként pontátlagot számolni a teljes szezonra

Ez utóbbi tűnik a legvalószínűbbnek, eszerint a Sepsi OSK az alsóházi tabella 2., összességében a Liga 1 8. helyén zárná a szezont. Az utolsó két helyen az Academica Clinceni és a Chindia Târgoviște állna. Ennek ismeretének született Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosának az alábbi Facebook-bejegyzése.

 

Mint a cikk elején írtuk, a FRF végrehajtó bizottsága csütörtök délelőtt ül össze, hogy "elvágja ezt a gordiuszi csomót".  

Kapcsolódók

Kimaradt?