A tesztek negatívak, de a hozzáállásuk pozitív – készülődik a folytatásra a Sepsi OSK

Második hete elszigetelten, a szigorú egészségügyi szabályok betartásával készül a bajnoki-, illetve kupaküzdelmek folytatására a labdarúgó Liga 1 alsóházi rájátszásában érdekelt sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK csapata. A felkészülésről, és a szezon hátralévő részére vonatkozó tervekről Hadnagy Attila klubigazgatót kérdeztük.

Május 15-étől kezdődően két hétre karanténba vonult a Sepsi OSK labdarúgó csapata, amelyet a játékosok és a felkészítő stáb tagjai közösen, egy szállodában töltenek el – kezdte beszélgetésünket Hadnagy Attila. „Pénteken jár le a két hetes időszak. Ez idő alatt három koronavírus teszten esnek át a játékosok és a szakmai stáb. Két teszten már túl vagyunk és hál’istennek mindenki eredménye negatív. Úgy is mondhatjuk, a tesztek negatívak, de a hozzáállásunk pozitív” – mondta el a klubigazgató.

Közös elszigeteltség

Nem egyszerű megfelelni a két hetes karantén szabályainak. Közös edzésről, étkezésről, időtöltésről szó sem lehet. A csapatot kétszemélyes szobákban helyezték el, a szobákban étkeznek, a felszereléseket is a szobák elé téve kapják meg. Az edzések is rendhagyó formában, az edzői stáb által összeállított négyfős csoportokban zajlottak, zajlanak, ezeken a csoportokon nem lehet változtatni a kéthetes karantén végéig – részletezte Hadnagy Attila.

Változás június 1-e után következhet be, amikor elkezdődhetnek a csoportos edzések és felkészülési mérkőzéseket is játszhatnak majd a csapatok. Az igazgató szerint ez a típusú edzésforma, valamint az idő rövidsége nem teszi lehetővé a megfelelő szintű felkészülést a tervezett június 13-i folytatásra, de a lehetőségekhez képest igyekeznek mindent megtenni, hogy a csapatot formába hozzák.

A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnöke, Răzvan Burleanu május 22-én videokonferencia keretében közölte: a csapatok nagy valószínűséggel június 1-je után kezdhetik el a csoportos edzéseket, és ezután közel két hét áll a rendelkezésükre, hogy felkészülési mérkőzéseket játszanak, az 1. Liga újraindulását pedig – a korábbi információk szerint – június 13-ra időzítették. „Jelenleg a kluboknak az edzőtáborban be kell tartaniuk az egészségügyi óvintézkedéseket. Be kell bizonyítaniuk, hogy tartani tudják magukat ehhez a tervhez, és várják az engedélyt, hogy június 1-jétől elkezdhessék a csoportos edzéseket. Ezután következnek a felkészülési mérkőzések, majd június 13-tól újra szeretnénk kezdeni a bajnokságot, első körben” – nyilatkozta az elnök. A Román Labdarúgó-szövetség (FRF) határozata értelmében a 2019–2020-as idény végéig a csapatok öt játékost is cserélhetnek egy mérkőzésen.

A szezon hátralévő kihívásaival kapcsolatosan Hadnagy Attila elmondta: a rájátszást sem vehetik félvállról, hiszen 5 pont választja el a csapatot az osztályozós helytől. „Nem dőlhetünk hátra, komolyan kell vennünk a mérkőzéseket. Két itthoni mérkőzéssel kezdünk a Nagyszebeni FC Hermannstadt és a FC Voluntari ellen, ha ezeket behúzzuk, akkor egy kicsit majd megnyugodhatunk. Minden mérkőzés nehéz lesz, a csapatok várhatóan egy szinten lesznek, mert hasonló feltételek között készülhettek, és nem hiszem, hogy bármelyik előrébb tartana a többieknél” – fejtette ki a klubigazgató.

Hadnagy Attila hozzátette: a játékosok ugyan elvégezték az otthon töltött időszakra előírt egyéni edzésprogramot, ám még lehetetlen megjósolni, mennyire fog visszaesni a csapat teljesítménye. Az biztosnak tűnik, hogy az egyéni, vagy a kis csoportos edzések nem pótolhatják a közös felkészülést és a mérkőzések hiányát.

Irány az Európa Liga?

Még egy nagy kihívás előtt áll a Sepsi OSK: a csapat érdekelt a román kupa elődöntőjében, miután a Petrolul Ploiești elleni március 3-án lejátszott idegenbeli mérkőzésen biztosította helyét a sorozat legjobb négy csapata között. Elődöntőbeli ellenfele még nem ismert, a bukaresti FCSB, a Poli Iași és a Bukaresti Dinamo hármasból fog kikerülni. Ugyanakkor a kupaküzdelmek további lebonyolítása is kérdéses, elképzelhető, hogy az elődöntők egy mérkőzésen fognak eldőlni.

„Sohasem jutott még el ilyen messze a kupában székelyföldi csapat, megvan minden esélyünk, hogy döntőt játszhassunk, és miért ne nyerhetnénk meg a kupát?” - mondta Hadnagy Attila, aki Diószegi László, klubtulajdonos szavait idézve úgy fogalmazott: Sepsiszentgyörgyön mernek nagyot álmodni és akár a nemzetközi porondra való kilépést is szívesen vállalnák, amennyiben esetleges kupasikerükkel az Európa Ligában is próbára tehetnék magukat.

Erre egyébként akkor is lehetőségük lenne, ha az elődöntőn túljutva a sorozat fináléjában a későbbi bajnokkal szemben maradnának alul. Erre legnagyobb esélyt egy esetleges FCSB elleni döntő adhatna, hiszen a bukarestiek még versenyben vannak a bajnoki trófeáért.

A Sepsi OSK épülő stadionjával kapcsolatosan a klubigazgató elmondta: a koronavírus-járvány miatt visszafogott tempóban haladt az építkezés, ezért ebben az évben már biztosan nem készül el a csapat új otthona. „Jövő nyárra, ha minden jól megy, készen lesz a stadion és a 2021/2022-es szezont már az új, modern létesítményben kezdheti a csapat” – zárta beszélgetésünket Hadnagy Attila.

A Sepsi OSK az első osztályú bajnokság alapszakaszában a 9. helyen végeztek. Hét győzelmük mellett 12 döntetlen és hét vereség a székelyföldi piros-fehérek mérlege. A sepsiszentgyörgyiek jelenleg a nyolc-csapatos alsóházi rájátszás második helyén állnak, két döntetlennel kezdték a playout-sorozatot. Utoljára március 8-án a Chindia Târgoviște elleni idegenbeli találkozón léptek pályára Leo Grozavu tanítványai, azon a mérkőzésen 1-1-es döntetlen született.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?