Legalább 41 haláleset köthető a Liverpool-Atlético Madrid BL-meccshez

Háromezer spanyol szurkoló utazott március 11-én Liverpoolba, hogy megnézze csapata, az Atlético Madrid mérkőzését a Bajnokok Ligája címvédője ellen, holott Spanyolországban a koronavírus járvány miatt már egyre drámaibbá vált a helyzet, a BL-meccs után egy nappal a La Liga küzdelmeit is felfüggesztették, és négy napra rá, március 15-én kijárási tilalmat vezettek be.

A Londoni Imperial College és az Oxfordi Egyetem becslései szerint a vírus terjedése szempontjából fontos adat, hogy március 11-én Spanyolországban 640 ezer vírushordozó lehetett, szemben a brit százezerrel, holott csak egy héttel előzték meg a szigetországot a járvány terjedése tekintetében. Az Egyesült Királyság kormánya azonban sokkal lassabban reagált a járványra, későn vezette be a karanténintézkedéseket, ezért bár már volt, ahol meccset töröltek, vagy zárt kapuk előtt játszottak, simán megengedte azt is, hogy a Bajnokok Ligája zsúfolásig telt lelátók előtt folytatódjon. Így aztán a spanyol szurkolók a vírus egyik epicentrumából teljesen legálisan érkeztek Liverpoolba.

A Sunday Times megdöbbentő kijelentése szerint ennek a szerencsétlen egybeesés-sorozat miatt a telt házas Liverpool-Atletico mérkőzés következményeként legalább 41 ember halt meg a Covid-19-ben. Az NHS egészségügyi adatait elemző Edge Health modellt készített, amely becslése szerint a meccs és egy másik nagy tömeget vonzó rendezvény, a Cheltenham fesztivál után 25 és 35 nappal csak a közeli kórházakban 41 és 37 olyan haláleset történt, amely egyértelműen visszavezethető ezekhez az eseményekhez.

A John Hopkins aktuális adatai szerint Nagy-Britanniában jelenleg 258 ezer regisztrált pozitív esetet és majd 37 ezer halálos áldozatot tartanak nyilván, míg Spanyolországban, ahol már lecsengőben van a járvány, 235 ezer/ 29 ezer ez az arány.

Kapcsolódók

Kimaradt?