EL: továbbrobog-e Sevillából a Kolozsvári CFR európai „szerelvénye”?

A Fellegváron megrendezett múlt heti, 1-1-es döntetlennel zárult első mérkőzés után csütörtökön este 22:00 órai kezdettel a Ramón Sanchez Pizjuan stadionban ismét összecsap a Sevilla FC és a Kolozsvári CFR az Európa-liga nyolcaddöntőjébe jutásért rendezett párharc visszavágóján.

Ha a sorsoláskor az elfogult vasutas szurkolók kivételével kevesen tettek volna pénzt arra, hogy a CFR-nek sikerült túllépni az EL-rekordbajnok Sevillán, akkor ez a szám az odavágó után valószínűleg tovább csökkent. Nem feltétlenül az első mérkőzésen látottak miatt - a nagyon szervezetten játszó CFR a mérkőzés nagy részében távol tartotta kapujától a spanyolokat - hanem sokkal inkább amiatt, hogy a továbbjutáshoz még a gólnélküli döntetlen se lenne elég. A kolozsvári összecsapáson a Deac tizenegyesből szerzett vezető találatára En-Nesziri válaszolt a 82. percben, és ez azt jelenti, hogy a vasutasoknak a rendes játékidőben nyerniük, vagy 1-1-es döntetlent kell elérniük a továbbjutás/hosszabbítás érdekében. Dan Petrescu csapata szerdán délelőtt érkezett meg a napfényes Andalúziába, ahol a mérkőzést felvezető hivatalos sajtótájékoztatón Ciprian Deac elmondta, arra az eshetőségre is felkészültek, hogy büntetőrúgások döntetének a továbbjutásról, ezért az elmúlt napokban a tizenegyeseket is gyakorolta a csapat. 

Bár a feladat első látásra megoldhatatlannak tűnik, a Kolozsvári CFR az idei európai kupaszezonban többször is bizonyított papíron nála erősebbnek tartott ellenfelek ellen. Emlékezetes marad a Celtic Glasgow elleni Bajnokok Ligája selejtező-mérkőzés, amikor - a mostanihoz hasonló 1-1-es kolozsvári döntetlen után - a vasutasok 4-3-ra nyertek a Celtic Parkban.

A Dan Petrescu vezette vasutas alakulat európai kalandja még tavaly augusztusban kezdődött, amikor a Bajnokok Ligája 1. selejtezőkörében 1-0-ra kikapott Nur-Szultanban az Asztana FK-tól. Amikor a kolozsvári visszavágón már a 4. percben előnyt szerzett a kazah bajnok, akkor úgy tűnt, hogy a CFR európai kalandja még azelőtt véget ér, mielőtt elkezdődne. Aztán jött a bravúros fordítás (3-1) és jöttek a következő két vállra fektetett ellenfelek: Makkabi tel Aviv (1-0, 2-2) és Celtic Glasgow (1-1, 4-3), mielőtt a BL play offjában a Slavia Prága a vasutasok útját állta (0-1, 0-1) a legfontosabb kupasorozat csoportkörébe jutás előtt. A CFR átkerült az Európa-ligába, ahol a sorsolás után esélyt sem adtak neki a szakemberek a Lazio Róma, Celtic Glasgow és Stade Rennais mellett. Nagyot csattant, amikor az első fordulóban 1-0-ra legyőzték a Fellegváron a Laziót, de a hitetlenek még ekkor is azt visszhangozták, hogy a végére „elfogy” a csapat. A Celtic bosszút állt (2-0) a BL-selejtezőben elszenvedett vereségégéért, de utána a CFR oda-vissza legyőzte a Rennes-t (1-0, 1-0) és az egyenes kieséses szakasz elérhető távolságba került. A Lazio elleni római vereség (0-1) egy fordulóval elodázta továbbjutást, amelyet a Celtic elleni utolsó mérkőzésen harcolt ki (2-0) a vasutas alakulat.  A nyoni sorsoláskor aztán nagyon „belehúzott” a CFR, a nyolcaddöntőbe jutásért az ötszörös Európa-liga nyertes Sevilla FC-n kellene felülkerekednie Dan Petrescu csapatának.

A Sevilla FC–Kolozsvári CFR mérkőzés csütörtökön este 22:00 órakor kezdődik a lett Andrei Treimanis sípszavára. Az összecsapást a Telekom Sport, a Digi Sport, Look Sport és a Kolozsvári Rádió közvetíti élőben.  

Ianis Hagi büntetőt rontott, majd adott egy gólpasszt. Elsőként a Glasgow Rangers jutott be a legjobb 16 közé a labdarúgó Európa-ligában, mivel a 3–2-es hazai siker után 1–0-ra idegenben is legyőzte a Bragát. Steven Gerrard együttese a párharc első felvonásán ritka bravúrt hajtott végre azzal, hogy 0–2-ről felállva megnyerte a mérkőzést, a Rangers ugyanis ezt megelőzően 1998 júliusában tudott kétgólos hátrányból fordítani nemzetközi kupameccsen – akkor a Shelbourne-t verte meg 5–3-ra úgy, hogy 58 perc játék után 0–3-ra állt. A portugáliai visszavágón a Braga az első félidőben sokkal többet birtokolta a labdát, és többet is támadott, mint a skótok, a játékrész végén mégis a Rangers előtt adódott a legnagyobb gólszerzési lehetőség, ám Ianis Hagi tizenegyesét Matheus bravúrral hárította. A szünet után a hazaiak átálltak háromvédős rendszerre, amire hamar ráfizettek, mert egy kontratámadás végén a skótok a 61. percben Ryan Kent góljával megszerezték a vezetést – Hagi gólpasszal feledtette a kihagyott büntetőjét. Braga (portugál)–Rangers (skót) 0–1, tj.: a Rangers, kettős győzelemmel, 4–2-es összesítéssel (Forrás: nso.hu)

 

Európa-liga, a nyolcaddöntőbe jutásért
19:55 órától
Gent (belga)–Roma (olasz) (0-1)
Malmö (svéd)–Wolfsburg (német) (1-2)
LASK (osztrák)–AZ (holland) (1-1)
Basel (svájci)–APOEL (ciprusi) (3-0)
Porto (portugál)–Bayer Leverkusen (német) (1-2)
Basaksehir (török)–Sporting CP (portugál) (1-3)
Espanyol (spanyol)–Wolverhampton (angol) (0-4)
22:00 órától
Benfica (portugál)–Sahtar Doneck (ukrán) (1-2)
Salzburg (osztrák)–Eintracht Frankfurt (német) (1-4)
Internazionale (olasz)–Ludogorec (bolgár) (2-0)
Manchester United (angol)–FC Bruges (belga) (1-1)
Arsenal (angol)–Olympiakosz (görög) (1-0)
Sevilla FC (spanyol)–Kolozsvári CFR (romániai) (1-1)
Celtic Glasgow (skót)–Köbenhavn (dán) (1–1)
Ajax (holland)–Getafe (spanyol) (0–2)
(Zárójelben az odavágón született eredményt tüntettük fel)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?