Ingyenes sportmozgalom: minden sepsiszentgyörgyi kisdiákot megmozgatnak

Sepsiszentgyörgyön hetente 3000 kisdiákot mozgat meg az önkormányzat által támogatott „Bevezetés a sportba” nevű program, amelynek célja, hogy kimozdítsa a gyerekeket az elektromos kütyük mellől, fejlessze koordinációs képességeiket, illetve becsatolja őket valamely sportklub tevékenységébe.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2017-ben indította a „Bevezetés a sportba” programot, amelynek lényege, hogy a város összes tanintézményének nagycsoportos, előkészítős, első, második és harmadik osztályos tanulója heti egyszer sportol a Sepsi Arénában. A program a következő tanévben úszással bővül a negyedikesek számára. A város idén 760 ezer lejt fordít a kisdiákok sportprogramjára, így minden érintett számára ingyenesek a foglalkozások. A programban 15 sporttanár, egy kinetoterapeuta és egy asszisztensnő segíti a gyermekek egészséges életmódhoz és sporthoz való szoktatását a Királypingvinek Sportegyesület koordinálásával.

Sepsiszentgyörgy minden második gyereke sportoljon!

A város 3000 óvodását és kisiskolását heti egyszer, a pedagógusok kíséretében autóbusszal szállítják a Sepsi Arénához. Egy alkalommal átlagosan 75 gyermek vesz részt a fogalkozásokon, őket 6 oktató felügyeli. A program két fő irányt követ, a teremgyakorlatokat és jéghez való szoktatást, illetve fontos, hogy a program nem helyettesíti a kötelező tornaórákat, hanem kiegészíti azokat. A Bevezetés a sportba program keretében zajlik egy tehetséggondozó program is, ahol szintén heti egy alkalommal délutáni foglalkozások keretében a legtehetségesebb gyerekek továbbfejlesztésére fordítanak hangsúlyt. Mindennek hatása érezhető, hiszen Sepsiszentgyörgy különböző sportklubjainál csaknem megkétszereződött a sportolók létszáma és a kezdeményezők nem titkolt célja, hogy a város minden második gyermek sportoljon!

Az óvodai nagycsoport, az előkészítős, első és második osztályos gyerekek számára egy alapprogramot dolgoztak ki, amely mozgás- és koordinációs fejlesztést foglal magába. Számukra a tér három elkülönített részén, különböző szigeteken párhuzamosan zajlanak a fogalakozások, így labdajátékok, gyógytorna és ügyességi gyakorlatok. A harmadik osztályosok már konkrét sportágakkal ismerkednek, a kosárlabdával, a jégkoronggal és a futballal. A jéggel való ismerkedésnél biztosított a teljes felszerelés és rögtön az alapoktól kezdenek, jégen való mászással.

Idén szeptembertől a jelenlegi harmadikosok a negyedik osztályt úgy kezdik, hogy ingyenes úszó foglalkozásokon vehetnek részt.

Sok gyereknek van koordinációs problémája

A „Bevezetés a sportba” program egyik koordinátora, Kernászt Huba korábban arra mutatott rá, hogy az elmúlt években sok gyerek részt vett ugyan a programban, de egy ideig a padon ültek, arra hivatkozva, hogy fel vannak mentve tornából, ám idővel szinte minden gyereket sikerült felállítani a padokról. Hozzátette: tapasztalatok szerint általános probléma, hogy a fiatalok sok időt töltenek számítógépek mellett vagy mobiltelefonjaik nyomkodásával viszont gondjaik vannak a mozgáskoordinációval. Miközen a gyerekek magabiztosan használják okos-telefonjaikat, sokan nem tudták megkötni a cipőjüket, vagy sokuknak nem csak a szaladás, ugrás, gurulás, mászás okoz koordinációs nehézséget, hanem még a járás is, hiszen nem tudtak végigmenni egy földre helyezett deszkán.

Kapcsolódók

Kimaradt?