Női kézi-vb: spanyol-holland döntő lesz Japánban

Hollandia után Spanyolország válogatottja jutott be a döntőbe a Japánban zajló olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságon.

A spanyolok a pénteki második elődöntőben Norvégiát győzték le 28-22-re.

Szoros első negyedóra után a spanyolok Nerea Pena és Cabral Barbosa vezérletével egy 4-0-s sorozattal elléptek ellenfelüktől, a norvégok azonban egy időkérés után újra lendületbe kerültek, így a szünetben ismét döntetlen volt az állás.

A második félidőben megint elhúztak hárommal a spanyolok, mert tartották riválisuk tempóját, töretlen lendülettel támadtak és hatékonyan védekeztek. A folytatásban már hat találat is volt az előnyük, a norvégok pedig a harmadik időkérési lehetőségüket is kihasználták szűk negyedórával a vége előtt. Még volt hátra nyolc perc, amikor a spanyol csapat határtalan lelkesedéssel és kiváló kapusteljesítménnyel eldöntötte a meccset (27-19), a norvégokon a tapasztalt Heidi Löke becserélése sem segített.

A spanyol válogatott harmadszor játszott vb-elődöntőt, és először jutott a fináléba.

Az első elődöntőn Hollandia válogatottja 33-32-re legyőzte az olimpiai bajnok Oroszországot. Martin Ambros tanítványai százszázalékos mérleggel várták a meccset, a hollandok viszont öt győzelemmel és három vereséggel jutottak a négy közé.

A remek iramú és kiváló színvonalú első félidő után döntetlen volt az állás. A második felvonás elején a hollandok már két góllal vezettek, de a folytatásban az olimpiai bajnok játszott pontosabban, és egy 5-1-es sorozattal fordított. Estavana Polman és Lois Abbingh vezérletével újra előnybe kerültek a hollandok, a rendkívül izgalmas hajrában taktikusan játszottak, a Ferencváros korábbi légiósa, Laura van der Heijden révén pedig megszerezték a győztes gólt.

A hollandoknak ez volt a harmadik vb-elődöntőjük, és a második, amelyet megnyertek. Abbingh nyolc, Polman kilenc gólt dobott, a túloldalon Anna Vjahirjeva 11 alkalommal volt eredményes.

Eredmények:
    elődöntő:

  • Spanyolország-Norvégia 28-22 (13-13)
  • Hollandia-Oroszország 33-32 (16-16)

az 5. helyért:

  • Montenegró-Szerbia 28-26 (13-12)

a 7. helyért:

  • Svédország-Németország 35-24 (18-13)

a vasárnapi program:

  • a 3. helyért: Oroszország-Norvégia 10.30
  • döntő: Hollandia-Spanyolország 13.30

Kapcsolódók

Kimaradt?