Európa-liga: kikapott Rómában a Kolozsvári CFR, pont kell a skótok ellen az utolsó fordulóban

Minimum egy pontot kell szereznie a továbbjutás érdekében a Kolozsvári CFR-nek a labdarúgó Európa-liga E-csoportjának utolsó fordulójában a Celtic Glasgow ellen, ugyanis csütörtökön este a vasutasok 1-0-ra kikaptak a Lazio Róma vendégeként, amely így életben tartotta továbbjutási esélyeit.

Előzetes számolgatás. Az 5. forduló előtt a Kolozsvári CFR az előző fordulókban aratott három győzelmével (kettős siker a Rennes ellen, hazai győzelem a Lazióval) az Európa-liga E-csoportjának második helyét foglalta el a 10 pontos, és már továbbjutott Celtic Glasgow mögött. Jócskán lemaradva, a harmadik helyen, csupán 3 ponttal a Lazio Róma állt, utolsó a már kiesett 1 pontos Rennes volt. Ilyen körülmények között a Celtic-Rennes összecsapásnak csak a hazaiak számára volt tétje, éspedig a csoportelsőség bebiztosítása, amennyiben a franciák legyőzése a CFR római vereségével társul. Sokkal fontosabb volt a továbbjutás szempontjából mindkét fél számára a Lazio-CFR összecsapás, ugyanis a hazaiak az életben maradásért harcoltak, nekik mindenképpen győzniük kellett ahhoz, hogy az utolsó fordulóra még maradjon esélyük. Ezzel szemben a CFR egy esetleges győzelemmel, döntetlennel, vagy minden olyan egy gólos vereséggel, amelyen legalább két gólt szerez (pl. 3-2, 4-3 - szerk. megj.) továbbjut a csoportból. 

Nem hozta lázba a Kolozsvári CFR elleni mérkőzés a római égszínkékek szurkolóit, a 70 ezres Olimpico-stadionban alig lézengett pár ezer néző csütörtökön este. Így aztán a tévéközvetítésben is jól hallatszott annak a mintegy ezer CFR-szurkolónak a hangja, akik a vendégszektorban foglaltak helyet. 

A rendkívül tartalékosan felálló Lazio sokkal erőszakosabban kezdte a mérkőzést, az első percekben Parolo és Adekanye került helyzetbe, mielőtt a 25. percben Correa estében kilőtte Arlakuskis kapujának a hosszú sarkát. A szünet előtt óriási gólszezési lehetősége volt a CFR-nek amikor a vasutasok 8-asa, Damjan Djokovic jó 30 méterről telibe trafálta a bal kapufát.

A második félidőre teljesen megváltozott a játék képe, a CFR egyre többet birtokolta a labdát és jutott el Proto kapujáig. A 49. percben a belga kapusnak óriásit kellett védenie, mert a Păun által szorongatott Acerbi hazaadása épp befért volna a felső léc alá, ha nem nyújtózik nagyot. Alig 5 perccel később ugyanaz a Păun vette célba a Lazio kapuját, Proto kiütötte a labdát, a második hullámból érkező Omrani sajnos nem tudott élni a lehetőséggel. 

Dan Petrescu két gyors cserével, Deac és Traoré pályára küldésével új lendületet adott csapatának, amely percekre odaszegezte tizenhatosához a Laziót. A 70. percben Traoré be is talált, viszont a gólt les miatt nem adta meg a török játékvezető. 

A hajrában a rómaiaknak és a kolozsváriaknak is volt még egy-egy gólszerzési lehetőségük, de az eredmény már nem változott.

Mivel a másik mérkőzésen a Celtic 3-1-re legyőzte a Stade Rennais alakulatát, a skótok a továbbjutás mellett az első helyüket is bebiztosították. A második továbbjutó hely sorsa az utolsó fordulóban dől el a CFR és a Lazió között. A vasutasok a Celticet fogadják, a Lazio pedig Rennes-be látogat. 

Európa-liga, E-csoport, 5. forduló

  • Lazio Róma–Kolozsvári CFR 1–0
  • Celtic Glasgow–Stade Rennais 3–1
1. Celtic                    5   4   1   –   10–4   +6    13
2. Kolozsvári CFR    5   3    –   2    4–4     0     9
3. Lazio                     5    2   –   3    6–7    –1    6
4. Rennes                 5     –   1   4    3–8    –5    1

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?