Bajnokok Ligája: már nyolc továbbjutó kiléte ismert

Nyolc továbbjutó hely maradt kiadatlan a labdarúgó Bajnokok Ligája ötödik fordulója után.

Az eddigi továbbjutók: Bayern München (német), PSG (francia), Juventus (olasz), Real Madrid (spanyol), Tottenham Hotspur (angol), Manchester City (angol), RB Leipzig (német), Barcelona (spanyol)

Liverpool-Napoli 1-1

A címvédő Liverpool 1–1-es döntetlent játszott hazai pályán a Napolival a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában. Jürgen Klopp együttese ezzel őrzi vezető helyét az E-csoportban, ugyanakkor továbbjutása még mindig bizonytalan.

Vérbeli minimálfutballt mutatott be a Napoli a Liverpool otthonában, alig kétszer ért labdába az angolok 16-osán belül – de egygólos előnnyel fordultak szünetre a vendégek. Dries Mertens találata nem hétköznapi volt, de nem azért, mert éles szögből vette be Alisson kapuját, hanem azért, mert az akció elején ellökte Virgil van Dijket, aki ezután megállt, majd ápolni is kellett a védőt, a belga pedig befejezte a futó akciót. A VAR előbb megnézte, hogy történt-e lökés (két perc), majd azt, lesen kapta-e Mertens Nikola Makszimovics passzát (két perc), végül következhetett a középkezdés.

Nem futballozott szépen a címvédő, a közönség nem vette ezt jó néven. A címvédő angolok egy szöglet után egy előrehúzódó védő, Dejan Lovren fejelt a kapuba.

A Liverpool a csoportelsőségért és a továbbjutásért, a Nápoly a továbbjutásért harcolt az utolsó percekben, de hiába, maradt a döntetlen, és az utolsó fordulóra a továbbjutás kérdése.

Genk-Salzburg 1-4

A csoport másik mérkőzésén a Szoboszlai Dominikot 80 percen át soraiban tudó Salzburg 4–1-re legyőzte a Genket Belgiumban. A vendégcsapat magyar légiósa – főleg az első félidőben – kiemelkedően futballozott, több labdaszerzése és kulcspassza is volt, az első gól előtt pedig ő végezhetett el szabadrúgást, majd – miután lövése a sorfalról levágódott – ballal ismételt, ezt követően ejtette Gaetan Coucke kapus a labdát az érkező Patson Daka elé.

A 45. percben Minamino Takumi megduplázta a Salzburg előnyét, hogy aztán a második félidőben egy gyors kontra végén Hvang Hi Csan vágja a hálóba a csereként beálló Erling Haaland centerezését, megpecsételve a belgák sorsát.

A hajrában Mbwana Samata szépített ugyan, de a 87. percben Haaland maga is betalált (1–4), ezzel visszaállította a háromgólos különbséget, nem mellékesen pedig tovább javította egyébként is impozáns mérlegét: élete ötödik BL-meccséből az ötödiken szerzett legalább egy gólt, összességében pedig már nyolc találatnál jár a sorozatban.

  • Liverpool (angol)–Napoli (olasz) 1–1 
  • Genk (belga)–Salzburg (osztrák) 1–4 
1. Liverpool         5              3              1              1              11–8      +3           10
2. Napoli              5              2              3              –              7–4         +3           9
3. Salzburg          5              2              1              2              16–11    +5           7
4. Genk                5              –             1              4              5–16      –11         1

December 10., kedd

  • 19.55: SSC Napoli (olasz)–KRC Genk (belga)
  • 19.55: FC Salzburg (osztrák)–Liverpool FC (angol)

Barcelona-Dortmund 3-1

Aki késett, rögtön le is maradt egy helyzetről: Asraf Hakimi elképesztő gyorsaságával már az első percben próbára tette a Barcelona védelmét, ám Marc-André ter Stegennek köszönhetően nem tudott vezetést szerezni a Dortmund. A BVB ezenkívül csak egy helyzetig jutott el az első félidőben, ez pedig nagyon kevés volt – a Barcelona jobban játszott, irányított, s a félidő közepén meg is törte a vendégek ellenállását, kevéssel azután, hogy Ousmané Dembélét sérülés miatt le kellett cserélni. A világbajnok szélső könnyek között hagyta el a pályát, Antoine Griezmann váltotta.

A hazaiak – akik már egy lesgólt is elkönyvelhettek – a 29. percben kerültek előnybe: a 700. barcás mérkőzését játszó Lionel Messi ugratta ki Luis Suárezt a leshatárról, az uruguayi center pedig szokott hidegvérével fejezte be az akciót, kötényt adva Roman Bürkinek (1–0).

A 33. percben fordult a szereposztás:  ezúttal Suárez passzolt Messihez, miután Mats Hummels saját térfelén eladta a labdát; az argentin támadó ziccerbe került, és ki is lőtte precízen a hosszú alsó sarkot a tehetetlen Bürki mellett (2–0). A 67. percben eldőlt a találkozó, remek akció végén a Messi kiugratásával kilépő Griezmann lőtt precízen a hosszú alsó sarokba (3–0).

A Barca könnyedén és látványosan játszott, a Dortmund a 77. percben a csereként beálló Jadon Sancho hatalmas góljával tette hozzá a magáét a szórakoztatáshoz (3–1). A második félidőben mindkét fél „kapufázott” is kicsit (Messi és Sancho is eltalálta a lécet), végül a találkozó megérdemelt kétgólos hazai sikerrel zárult.

A Barcelona nagyon magabiztosan szerezte meg a három pontot, bebiztosítva mind a továbbjutást, mind a csoportelsőséget. A BVB még így is versenyben van a továbbjutásért, s ha legyőzi a Slavia Prahát az utolsó körben, akkor az Internek a Barca ellen kell(ene) bravúrt bemutatnia.

Slavia-Internazionale 1-3

Az Inter viszonylag korán, a találkozó 19. percében szerezte meg a vezetést – Romelu Lukaku tartotta meg a labdát, majd Lautaro Martíneznek passzolt, aki fordulásból káprázatos gólt lőtt a jobb felsőbe (0–1). A 35. percben Lukaku is eredményes volt, videózás után azonban elvették a találatát, majd két perccel később tizenegyeshez jutott a Slavia. A megítélt büntetőt Tomás Soucek magabiztosan lőtte a kapu közepébe (1–1).

Az állás sokáig döntetlen volt, a 81. percben azonban jött a csattanó. Óriási védelmi hiba után Lukaku mehetett egy az egyben, kicselezte a kapust, majd az ötösön belülre érve az üres kapuba lőtt (1–2). Ezzel azonban még nem volt vége, akárcsak az első gólnál, ismét a belga támadó tálalt Martínez elé, ő pedig kapásból a hálóba bombázott (1–3). Az Slavia az olasz csapat dolgát is megnehezítette, ám ezúttal is be kellett érnie a cseh gárdának a szimpatikus vesztes szerepével.

  • Barcelona (spanyol)–Borussia Dortmund (német) 3–1
  • Slavia Praha (cseh)–Internazionale (olasz) 1–3 
1. Barcelona                    5              3              2              –             7–3         +4           11
2. Internazionale              5              2              1              2              9–7         +2           7
3. Borussia Dortmund      5              2              1              2              6–7         –1           7
4. Slavia Praha                 5              –             2              3              3–8         –5           2

December 10., kedd

  • 22.00: Borussia Dortmund (német)–Slavia Praha (cseh)
  • 22.00: Internazionale (olasz)–FC Barcelona (spanyol)

Leipzig-Benfica 2-2

A Willi Orbánt sérülés miatt nélkülöző RB Leipzig már egy döntetlennel is továbbjutónak vallhatta volna magát, ehhez képest már a 20. percben hátrányba került a német csapat: Pizzi használta ki a hazai védelem hibáját, s lőtt a bal alsóba (0–1).

A lipcsei gondok a második félidő első negyedórájának végén csúcsosodtak ki: a Benfica megduplázta előnyét, ráadásul a gólt szerző Carlos Vinícius fejbe térdelte Gulácsi Pétert, akit az eset után le kellett cserélni (0–2).

A hajrában Emil Forsberg tizenegyesből szépített, majd a 96. percben akcióból is betalált, teljessé téve a hazai feltámadást (2–2). Az RB Leipzig ezzel a döntetlennel továbbjutott a csoportból, sőt, ha az utolsó fordulóban nem kap ki a Lyon otthonában, akkor a csoportelsőség is biztosan meglesz neki.

Zenit-Lyon 2-0

A franciaországi döntetlen után a Zenit jobbnak bizonyult a Lyonnal szemben, s ez azt jelenti, hogy az orosz csapatnak elég ugyanannyi pontot szereznie az utolsó fordulóban a továbbjutáshoz, mint a franciáknak.

  • Zenit (orosz)–Olympique Lyon (francia) 2–0 
  • RB Leipzig (német)–Benfica (portugál) 2–2 
1. RB Leipzig       5              3              1              1              8–6         +2           10
2. Zenit                 5              2              1              2              7–6         +1           7
3. Lyon                 5              2              1              2              7–6         +1           7
4. Benfica            5              1              1              3              7–11      –4           4

December 10., kedd

  • 22.00: Benfica (portugál)–Zenit (orosz)
  • 22.00: Lyon (francia)–RB Leipzig (német)

Valencia–Chelsea 2-2

Érdekes helyzetben vágott neki az utolsó előtti fordulónak a csoport legénysége, ugyanis az éllovas Ajax még nem juthatott tovább, ellenben az egymással találkozó Valencia és Chelsea közül a három pontot szerző igen. Ennek megfelelően nyílt sisakos, bátor futballal rukkoltak ki a felek, érdekes, izgalmas mérkőzést „szülve”. A hazaiak kezdtek jobban, de Maxi Gómez két ordító ziccert is kihagyott, az elsőnél ráadásul lyukat rúgott a kapu előtt. A másodiknál Kepa védett – a túlsó kapunál meg Jasper Cillessen mutatta be élete egyik legnagyobb bravúrját a később lesérülő Tammy Abraham próbálkozása után.

A félidő hajrájában gyors gólváltás történt, előbb egy szerencsés lövéssel Carlos Soler, majd egy hazai védelmi hiba után Mateo Kovacic talált a hálóba, és mindkét gólpasszt Rodrigo Moreno adta!

Helyzet helyzetet követett, a fordulás után Christian Pulisic talált a hálóba, majd három percig vártunk a VAR döntésére, de nem volt lesen az amerikai. Hamar egyenlíthetett volna a spanyol csapat, de a spanyol Kepa elérte Dani Parejo félmagas lövését a jobb sarok előtt.

Ezt követően a Chelsea a védekezésre koncentrált, és a volt valenciai Michy Batshuayira felépített kontrákra, a Valencia négy támadóval hajtott az egyenlítésért – amelyet a mérkőzést védekező középpályásként kezdő, középső védőként, majd jobbhátvédként folytató Daniel Wass szerencsés gólja, lecsúszott beadása hozott el.

A 89. percben Cillessen védet hatalmasat Batshuayi lövésénél, jöhetett a hétperces ráadás, egy-egy helyzettel, majd Rodrigo Moreno kihagyta a kihagyhatatlant.

Nem jutott még tovább egyik csapat sem, ellenben a Lille már biztosan kiesett.

Lille-Ajax 0-2

Az Ajax már a mérkőzés elején uralni akarta a mérkőzést, és a 2. percben össze is jött neki a gól – Dusan Tadics lekészítette a labdát Hakim Zijesnek, aki 16 méterről nagyon okosan a jobb alsóba gurított (0–1). Az első félidőben végig a holland bajnok volt a jobb csapat, ám növelni már nem tudta előnyét.

A fordulás után ismét villant az Ajax, Zijes pedig ezúttal előkészítőként tűnt fel. Fantasztikus cselek után nagyszerűen tekert középre, labdájára Quincy Promes érkezett, és becsúszva a kapuba lőtt (0–2).

Az Ajax ezzel a góllal végleg lezárta a mérkőzést, ennek a három pontnak köszönhetően pedig már 10 pontos, és az első helyről várhatja a csoportkör utolsó fordulóját, amelyben a Valenciát fogadja.

  • Valencia (spanyol)–Chelsea (angol) 2–2
  • Lille (francia)–Ajax (holland) 0–2 
1. Ajax                5              3              1              1              12–5      +7           10
2. Valencia          5              2              2              1              8–7         +1           8
3. Chelsea           5              2              2              1              9–8         +1           8
4. Lille                  5              –              1              4              3–12      –9           1

December 10., kedd

  • 22.00: Chelsea (angol)–Lille (francia)
  • 22.00: Ajax (holland)–Valencia (spanyol)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?