Erste Liga: a Ferencváros elleni győzelmével élre állt a Sportklub

Küzdelmes, sportszerű játékot, látványos gólokat hozott az Erste Liga jégkorong-bajnokság péntek esti csúcsrangadója, amikor a tabella két legelőkelőbb helyén tanyázó klubja csapott össze Csíkszeredában. A Sportklub az idén védjegyévé vált érett, lendületes játékkal, látványos gólokat lőve kerekedett a budapesti zöld-fehérek fölé.

Közel telt háznyi közönség várta Csíkszeredában a liga jelenlegi két legjobb formában lévő csapatának összecsapását. A nézők a kezdés előtt kivételes pillanatoknak lehettek tanúi. A hazai csapat tagjai ugyanis szalmakalapban korcsolyáztak a jégre és álltak fel a ferencvárosiak köszöntésére, majd felcsendültek a kultikussá vált Nélküled című Ismerős Arcok-szám dallamai. Miközben a csarnok egy emberként énekelte a szurkolói himnusszá vált klasszikust, a hazaiak megajándékozták a Fradi játékosait a kalapokkal. A gesztus a két klub híveinek és játékosainak olykor a sportszerűség határait túllépő versengéséből adódó feszültségeket volt hivatott oldani.

Ennek megfelelően kitűnő hangulatban kezdődött a mérkőzés, bár az első percekben a felek adósak voltak a jó játékkal. Különösen a Sportklub kezdett álmosan, aminek eredményeképpen kezdetben leginkább ferencvárosi helyzeteket láthatott a publikum. A jó napot kifogó Szamankov azonban jól állta a sarat és a hazai védelem is jól zárt. Mikor kijött a szorításból a Sportklub, azonnal meg is szerezte a vezetést, Becze a 12. percben szép gólt lőtt Arany kapujába (1–0). A találatot követően is aktívabb maradt a Fradi, azonban nem sikerült egyenlítenie, így maradt a minimális hazai előny az első szünetre.

A második játékrészben Papp Szabolcsék azonnal támadólag léptek fel. A fölény egy büntető kiharcolásában nyilvánult meg: Rokaly Szilárdot csak szabálytalanul tudta megállítani a vendégkapu előterében Rantanen. A rávezetéshez a sértett állt oda, ám próbálkozása elkerülte a kaput. Ami nem jött össze büntetőből, sikerült akcióból: Bíró Tamás lőtt gólt az ismét tévedő Rantanen hibájából a 26. percben (2–0). Ezúttal nem késett a vendégválasz, a 33. percben Tóth Adrián gondolta úgy, hogy még nem lefutott a meccs (2–1). Szerették volna viszont lezárni a hazaiak a rangadót és a harmad végéig még két gólt tettek közé. Előbb Pelley kapott kitűnő passzt Shallatól (3–1), majd Kuljash lőtt védhetetlen bombagólt emberelőnyben (4–1).

A záró húsz perc elsöprő erejű Sportklub rohamokkal indult. A közönség is vette a lapot és valóságos fieszta alakult ki a nézőtéren vastapssal, felelgetős szurkolással, mexikói hullámmal. Hogy mégse váljon teljesen egyoldalúvá a küzdelem, arról Rantanen gondoskodott, aki a játékrész felénél kettőre csökkentette a különbséget (4–2). Vérszemet kapott a Fradi, ám a hazai védelem stabilan állt a lábán, és Szamankov is megmutatta, miért is szerződtették Székelyföldre. A mérkőzés akkor dőlt el végérvényesen, amikor a vége előtt másfél perccel lehozott Arany árván hagyott kapujába Salló belőtte a Sportklub ötödik gólját (5–2). Ezzel kezdetét vehette a hazai örömünnep. A találkozó sportszerűségéről sokat elárul, hogy a kötelező kézfogás után a Ferencváros játékosai is a jégen maradva hallgatták végig a közönség által elénekelt székely himnuszt.           

Erste Liga alapszakasz
Csíkszereda Vákár Lajos Műjégpálya, 1950 néző.
Csíkszeredai Sportklub–Ferencváros 5–2 (1–0, 3–1, 1–1)
Gólszerzők: Becze (12.p.), Bíró T. (26.p.), Pelley (36.p.), Kuljas (39.p.), Salló (59.p.), illetve Tóth A. (33.p.), Rantanen (51.p.)
Kapura lövések: 37 – 33
Kiállításpercek: 8, ill. 6 perc

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?