BL: Lewandowski négyet rúgott a Realnak

A Borussia Dortmund a négygólos Robert Lewandowski vezérletével történelmi, 4–1-es vereséget mért a Real Madridra Németországban a Bajnokok Ligája elődöntőjének első meccsén. Egy nappal korábban a Bayern München küldte haza négy gólos zakóval az FC Barcelona csapatát.

Hat perc alatt egyik csapat sem jutott el a másik kapujáig, a hetedikben viszont kis híján megszerezte a vezetést a Dortmund! Marco Reus a félpályáról indult meg, Varane-ék behátráltak, a német támadó lapos lövését viszont védte Diego López. A kipattanót Robert Lewandowski nem tudta egyből ellőni, később pedig már beleléptek a próbálkozásába.

A 7. percben azonban Mario Götze bal oldali beadásából viszont a berobbanó Lewandowski már betalált, jobbal a bal alsóba lőtt! 1–0

Lewandowskinak ez volt a nyolcadik BL-gólja (ebben a szezonban a hetedik), amivel utolérte az eddigi lengyel rekorder Krzysztof Warzychát. Götze az ötödik gólpasszát adta ebben a BL-szezonban, ennél többet (hetet) csak Zlatan Ibrahimovic (PSG) jegyzett. Ezzel rövid időre talán feledtette egy kicsit a szurkolókkal müncheni szerződését, ami miatt egyébként nem érte sérelem a lelátóról.

A gól után egy kicsit leült a meccs. Az első Real Madrid-lövésre 23 percet kellett várni, ekkor Cristiano Ronaldo szabadrúgását védte Roman Weidenfeller.

A Real Madrid fél órát követően próbálja magához ragadni a kezdeményezést, többet birtokolni a labdát, de helyzetekben nem mutatkozott meg a vendégek igyekezete.

Ami viszont nem ment önerőből, az összejött egy kis dortmundi segítséggel. A hazaiak védője, Mats Hummels játszotta Luka Modric passzát Gonzalo Higuaínhoz, az argentin Cristiano Ronaldo elé tálalt, a bal oldalon érkező portugál pedig a 43. percben ballal a jobb alsóba helyezett. 1–1

Ronaldónak ez volt az 50. BL-gólja – ebben a szezonban a 12. –, Thierry Henry (50), Ruud van Nistelrooy (51), Lionel Messi és Raúl után ő az ötödik, aki elérte a félszázas határt. Maruan Samah és Burak Yilmaz után pedig ő is sorozatban szerzett hat gólt.  

A Dortmund nagy lendülettel kezdett, a vezetés megszerzése után azonban visszavett a kezdeti nagy tempóból, a félidő végén pedig elég volt egyetlen kihagyás ahhoz, hogy az első félidőben egyébként nem sokat mutató Real Madrid egyenlíteni tudjon.

A második félidő eleje sokban hasonlított az elsőhöz. Például abban, hogy szinte a semmiből vezetést szerzett a Dortmund! Marco Reus 17 méterről lőtte a kapu elé a labdát, ami egy rövid felszabadítási kísérletet követően került hozzá, a leshatárról kilépő Lewandowski pedig tanári módon fordult kapura és hat méterről jobb külsővel a bal alsóba lőtt. 2–1

A Dortmund viszont most nem esett abba a hibába, mint az első játékrészben. Nem vett vissza, olyannyira nem, hogy az 55. percben Lewandowski ismét betalált! A tizedik BL-gólját szerző (a szezonban a kilencedik), ezzel már lengyel rekorder csatár ezúttal Marcel Schmelzer lövését követően lepattanó labdából volt eredményes, miután egy csellel elfektette Pepét. 3–1

A Dortmund ezután sem vett vissza. Gündogan gyönyörű szóló után 16-ról lőtt, López védett.

Dortmundi parádé, már megint Lewandowski! Mario Götze passzából Reus került volna helyzetbe, de Xabi Alonso hátulról fellökte a támadót. A jogos büntetőt Lewandowski a léc alá bombázta!   4–1

A Dortmund csatára az első játékos a futballtörténelemben, aki tétmeccsen négy gólt szerzett a Real Madrid ellen. A 78. percben meglehetett volna az ötödik is, López nagyot vetődve tolta fölé a távoli lövést.

Hosszú üresjárat után a 89. percben Cristiano Ronaldo csúszott rá egy hosszú indításra, de nem tudta ellőni a labdát a kifutó Weidenfeller mellett, a hosszabbítás perceiben pedig Varane is kihagyott még egy helyzetet. Az eredmény már nem változott, 4–1-re kikapott a Real Madrid.

A Real teljesen leblokkolt a második dortmundi gól után, José Mourinho cseréi sem tudtak lendíteni a csapat játékán, miközben a hazaiak minden egyes védelmi hibát könyörtelenül kihasználtak. A két csapat első meccsén, a csoportban 2–1-re győzött a Borussia, most azonban nem elégedtek meg ennyivel a németek (ősszel a madridi meccs 2–2-vel zárult). És ezzel a vereséggel folytatódott a Real negatív németországi sorozata: a Real Madrid 24 eddig németországi kupamérkőzéséből csak egyetlenegyet nyert meg: 2000-ben, a Bayer Leverkusen ellen.

A Barcelona keddi müncheni veresége után tehát a Real Madrid is négy gólt kapott, a BL történetében először fordult elő, hogy mindkét elődöntőben négy gólt szerzett az egyik csapat. A madridi visszavágót kedden rendezik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?