Beleszeretett Vásárhelybe Ivan Paţaichin

Beleszeretett Marosvásárhelybe Ivan Paţaichin román evezős, többszörös olipmiai bajnok, aki szerdán a Maros-parti városba látogatott, hogy megtekintse a Románia 15 városába tervezett evezősverseny helyszínét.

Azt követően, hogy találkozott a polgármesterrel, ellátogatott a Marosvásárhelyi Rádióhoz, ahol a román adás élő műsorában beszélt megvalósításairól és terveiről, valamint a magyar nyelvű műsor sportrovatának adott interjút.

Elmondta, három évvel ezelőtt járt Marosvásárhelyen, amikor Szovátára tartott a feleségével szilveszterezni. Akkor nem tett rá mély benyomást a város, hiszen, ahogy fogalmazott, hideg is volt, hó is volt. Annál inkább meglepte most a város szépsége. „Alig várom, hogy nyáron visszajöhessek ide a feleségemmel” – mondta, majd hozzátette, hogy sok szépet hallott Marosvásárhelyről és mindig példaként emlegeti a várost, ahonnan sok sportoló indult és épített fényes karriert, ahol a sportnak értéke van.

Paţaichin elmondta, olyan helyen született, ahol a víz volt a meghatározó. „Ha iskolába mentem, ha a barátaimhoz mentem, mindig csónakba kellett ülni. A víz az élet lényege” – mondta.

Arra a kérdésre, milyennek tartja a jelenlegi sportéletet, úgy vélekedett, hogy sokkal nagyobb támogatásra volna szüksége a romániai sportnak. "Ma már csak azok sportolhatnak, akik anyagilag is megengedhetik ezt maguknak, hiszen felszerelést, ruhát kell vásárolni, sokba kerül az edzés, az ellátás. A kormánynak támogatnia kellene a sportot. Bár az iskolai tornaórák számának növelése és a Daciada sportvetélkedő újraindítása jó kezdeményezés az irányban, hogy újból fellendüljön a román sport" – fogalmazott Paţaichin, aki a romániai ökoturizmust is szeretné népszerűsíteni, azon belül a Duna-deltát, ami szerinte Európa legfontosabb idegenforgalmi célpontja, ami az ökoturizmust illeti.

 

Kimaradt?