BL-selejtező: folytatódik-e a Kolozsvári CFR európai tündérmeséje?

Már csak a Slavia Prágán kell túljutnia a Kolozsvári CFR-nek, hogy hét év szünet után ismét a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében fogadhassa ellenfeleit. Az első mérkőzés kedden 22 órától kezdődik a fellegvári Constantin Rădulescu stadionban, a visszavágó jövő szerdán rendezik Prágában.

16 259 – ennyien látogattak ki 2012. október 2-án a fellegvári Constantin Rădulescu stadionba, hogy megtekintsék a Kolozsvári CFR-Manchester United összecsapást a Bajnokok Ligája H-csoportjának második fordulójában. A mérkőzést Sir Alex Ferguson tanítványai nyerték meg 2-1-re, a gólokat Kapetapos és Robin van Persie (2) lőtték.

A múltba való révedezés oka, közel hét évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a fellegvári stadion ismét megteljen egy CFR mérkőzésen. S ami igazán hízelgő a vasutasokra nézve, hogy most – ellentétben a Vörös Ördögök kolozsvári vendégeskedésével – a stadiont nem az ellenfél tölti meg, az emberek a CFR sikerére kiéhezetten másszák meg a vasútállomás feletti domboldalt. A kedd esti mérkőzés (kezdő sípszó 22 órakor) tétje pedig nem kevesebb, mint hogy a Kolozsvári CFR vagy a Slavia Prága jut be a BL csoportkörébe.

Ellentétben ma esti ellenfelükkel, akik UEFA-koefficiensüknek köszönhetően csak ebben a szakaszban csatlakoznak a küzdelmekhez, a kolozsváriak nagyon hosszú utat jártak be. Idézzük csak fel: előbb a 4 500 kilométerre levő Kazahsztán bajnokát, az Asztana FK-t győzték le, majd a földrajzilag ugyancsak Ázsiához tartozó Maccabi Tel-Aviv csapatát küldték haza, a harmadik körben pedig egy szívbajosoknak nem ajánlott glasgowi visszavágón verték ki a Celticet. A szakértők mindhárom párharcban az ellenfelet tartották esélyesebbnek, de Dan Petrescu tanítványai rácáfoltak a fogadóirodák tippjére.

A CFR-Slavia párharc esetében sincs ez másként, a cseh bajnok keretének értéke egy jó 15 millió euróval többet ér és európai tapasztalata is meghaladja a vasutasokét. A BL-mérkőzések előtti hivatalos sajtótájékoztatón mindkét edzőnek feltették a kérdést, hogy miként látják az esélyeket. Míg Jindrich Trpisovsky nem győzte hangsúlyozni, hogy a csapatok 50-50 eséllyel rendelkeznek , hiszen – mint mondta – a CFR glasgowi teljesítménye után öngyilkosság lenne lebecsülni a kolozsváriakat, addig Dan Petrescu a már tőle megszokott gondterhelt stílusban csak az ellenfél erényeit magasztalta.

 
 

Az ellenfélnek valóban vannak erősségei: a mélységi irányító Tomas Soucek a Slavia legértékesebb játékosa, a Transfermarkt szakportál 7 millió euróra lövi be az értékét. Ugyancsak a jobban jegyzett spílerek közé tartozik a csehek két román légiósa, a gyulafehérvári születésű Nicolae Stanciu és a craiovai Alexandru Baluta.

Bajnokok Ligája, selejtező, play off
Kolozsvári CFR-Slavia Prága (kedd, 22 óra)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?