Meghalt Török Zsolt aradi hegymászó a Fogarasi-havasokban

FRISSÍTVE: Több órás keresés után a hegyimentők megtalálták szombaton Török Zsolt hegymászó holttestét a Negoj-csúcs közelében, 2000 méter fölötti magasságban, egy szakadékban. A nemzetközi hírű aradi alpinista halálhírét a felesége erősítette meg a Facebook-oldalán – közölték a helyi portálok.

A 46 éves hegymászó auguztus 14-én indult el a Fogarasi-havasokba, a család azóta nem kapott hírt róla. Szombaton értesítették eltűnéséről a hatóságokat, akik teljes erőbevetéssel kezdték el keresni, azonban a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt nagyon nehezen haladtak a mentési akcióval.

A holttestet végül 2000 méter fölötti magasságban találták meg szombat dél körül egy szakadékban, jelenleg zajlik a belügyminisztérium helikopterének segítségével a hegycsúcsról való elszállítása. A hegymászó halálhírét felesége tette közzé Facebook-oldalán. "Az egyik legtisztább és legszebb lélek távozott közülünk" – írta róla.

Mihai Fifor belügyminiszter Facebook-oldalán reagált Török Zsolt halálhírére. "Isten veled, jó barát... Nyugodjál békében" - írta bejegyzésében a tárcavezető. 

Török Zsolt néhány éve, éppen a Mount Everest megmászása előtt interjút adott a Maszolnak. Az alpinistát azokról a támadásokról is kérdeztük, amelyek amiatt érték folyamatosan, mert romániai hegymászónak tartotta magát, és mindig vitt magával román zászló az expedícióira. Az interjú itt olvasható.

FRISSÍTÉS: Levált az a szikladarab, amelybe kapaszkodott, ezért zuhanhatott egy szakadékba Török Zsolt alpinista a Fogarasi-havasokban – nyilatkozta az legeredményesebb romániai hegymászó halálának lehetséges okairól a Szeben megyei Salvamont vezetője.

A 46 éves Török Zsolt a világ számos csúcsát meghódította. 2018-ban két társával, Romeo Popával és Teofil Vladdal a déli fal egy új útvonalán mászta meg a Himalája Pumori nevű, 7165 méteres csúcsát. De sikerei közé tudható be az Alpoki Trilógia, a Nanga Parbat és az Annapurna meghódítása is. Mihai Fifor védelmi miniszter Török Zsolt hegymászót Románia jó hírének népszerűsítéséért a nagyvilágban 2018-ban a Honvédelem Érdemrendjével tüntette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?