EL: csak egy-egy román illetve magyar csapat tudott győzni

Csak egy-egy román, illetve magyar csapatnak sikerült nyernie a labdarúgó Európa-liga 2. fordulójában, a Honvéd és Craiova magyar-román-párharca pedig döntetlenre végződött.

Gól nélküli döntetlen született a Honvéd és Craiova összecsapásán

A Budapest Honvéd gól nélküli döntetlent játszott román vendégével, az Universitatea Craiovával. A párharc visszavágóját egy hét múlva rendezik. A továbbjutó a görög AEK Athénnal találkozik a következő körben.

Az első percekben a vendégek akarata érvényesült, az első kapura lövés is a román csapathoz fűződik, a Honvéd alig tudta megtartani a labdát. Negyedóra elteltével kiegyenlítettebbé vált a játék, később pedig már inkább a kispestiek irányítottak és vezettek több veszélyes támadást, egy ízben Pigliacelli nagy bravúrral hárította N'Gog fejesét. A szünet előtti percekben és a Bancu hosszú ápolása miatt nyolcpercesre nyúlt hosszabbításban mindkét csapat veszélytelenül futballozott.

A második félidőre sem lett nagyobb az iram, de ismét a román együttesnél volt többet a labda, azonban komoly gólhelyzetet ezúttal sem tudott kialakítani. Talán a nagy hőség miatt, de rendkívül fáradtan mozogtak mindkét együttes játékosai, és bár aktívabb volt a Craiova, Levkovich kapusnak szinte egyáltalán nem akadt dolga. A hajrában annyiban fordult a kocka, hogy ismét inkább a Honvéd próbálkozott, de a hazaiak játékából is hiányzott a kreativitás, így nem született gól a lefújásig, noha a hosszabbításban egy ziccert kihagytak a vendégek.

A DVSC három góllal kikapott a Torinótól

A Debrecen 3-0-ra kikapott a Torino FC vendégeként a labdarúgó Európa-liga selejtezőjében, a második forduló csütörtöki első mérkőzésén, Alessandriában.

A Torino FC-nél nem számoltak az Európa-liga-indulással, mert azt csak az AC Milan kizárása tette lehetővé, ezért a DVSC elleni párharc első meccsének időpontjára a saját stadionjukat kiadták egy koncertre, amit nem tudtak visszamondani. Ezért kellett a meccset a várostól mintegy 90 kilométerre lévő Alessandriában megrendezni.

A Serie A legutóbbi hetedik helyezettje előtt az ötödik percben adódott először nagy gólszerzési lehetőség, de a vezetést negyedórával később csak büntetőből tudták megszerezni. Nagy Sándor buktatta a csapatkapitány Andrea Belottit, a tizenegyest pedig a sértett magabiztosan értékesítette. A magyarok kapusa a 42. percben is hibázott, amikor Cristian Ansaldi "nullszögből" leadott lövését visszavetődve a hálóba ütötte.

A magyar NB I bronzérmese a második félidőben sem tudott komoly veszélyt jelenteni ellenfele kapujára, a végeredmény egy szöglet után Simone Zaza közeli fejesével alakult ki a 93. percben. A Torino összesen hétszer találta el riválisa kapuját, a DVSC egyszer sem.

A visszavágót egy hét múlva rendezik Debrecenben. A továbbjutóra a fehérorosz Sahtyor Szoligorszk és a dán Esbjerg párharcának győztese vár.

Egygólos előnyt szerzett házigazdaként a Fehérvár

Az egyetlen magyar csapat, amely előnnyel várhatja a visszavágót az a Fehérvár FC. A Felcsúton rendezett találkozón  Lovrencsicsék az FC Vaduz csapatát győzték le 1-0-ra.

Jól indult a találkozó a Fehérvár szempontjából, hiszen első szöglete után Stopira fejesével megszerezte a vezetést. A folytatásban a hazai alakulat - előnye birtokában - kényelmesen játszott, míg a Vaduz ugyan több alkalommal eljutott a fehérvári kapu előterébe, de helyzeteiből nem született gól.

A második félidőre élesebb Fehérvár jött ki az öltözőből, ennek eredményeként az első negyedórában Stopira kétszer is fejjel veszélyeztetett. A játékrész közepére kiegyenlítettebbé vált a játék, Kovácsik Ádámnak több alkalommal is védenie kellett. A hazaiak a mérkőzés végén nagy nyomást helyeztek a Vaduz kapujára, ám a hétperces hosszabbításban sem tudták megduplázni előnyüket, mert előbb Ivan Petrjak óriási ziccerben a kapu fölé lőtt, majd Georgi Milanov szabadrúgását védte Benjamin Büchel.

A visszavágót jövő csütörtökön rendezik Vaduzban, a párharc továbbjutója az észt Flora Tallinnal vagy a német Eintracht Frankfurttal találkozik a következő körben.

Saját pályáján kapott ki a DAC

Hiába játszott nagy fölényben a meccs jelentős részében a DAC, a görög Atromitosz jól védekezett, és veszélyes ellentámadásaiból kétszer is betalált az Európa-liga selejtezője 2. fordulójának első mérkőzésén, Dunaszerdahelyen. Így nagyon nehéz helyzetből várja az athéni visszavágót a DAC.

A két csapat keretében ugyan öt magyar játékos volt, a kezdőcsapatban csak hárman szerepeltek. A hazaiaknál Kalmár Zsolt és Vida Máté, míg a vendégeknél Megyeri Balázs. Épp a görög csapat kapusa kapta a Mol Arénában az első ütemes tapsot. Aztán természetesen a hazai játékosok. A legnagyobbat a dunaszerdahelyi csapatkapitány, Kalmár Zsolt.

A Nélküled és a Himnusz után nagy rohamokkal kezdődött a találkozó, főleg Kalmár Zsolt veszélyeztetett. Marko Divkovic óriási helyzete után először jutott a hazai kapu elé a vendégcsapat – és a 21. percben megszerezte a vezetést (0–1). Ekkor Peter Hyballa vezetőedző gyorsan elküldte Vida Kristophert melegíteni, aki nemsokára pályára is lépett. Álomszerűen mutatkozott be a 23 éves játékos, csaknem huszonkét méterről óriási gólt rúgott (1–1), de mégis görög előnnyel vonultak pihenőre a csapatok.

 

Harcolt a hazai csapat a második félidőben, de nem tudott egyenlíteni. 

Európa-liga-selejtező, 2. forduló
bajnoki ág
Partizani Tirana (albán)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 0–1
Piast Gliwice (lengyel)–Riga FC (lett) 3–2
Valur Reykjavík (izlandi)–Ludorogec (bolgár) 1–1
nem bajnoki ág
CSZKA Szófia (bolgár)–NK Osijek (horvát) 1–0 (Evandro 52.)
Budapest Honvéd–Universitatea Craiova (román) 0–0
Mol Fehérvár–Vaduz (liechtensteini) 1–0
Torino (olasz)–DVSC 3–0
DAC (szlovákiai)–Atromitosz (görög) 1–2
Hapoel Beer-Seva (izraeli)–Kajrat Almati (kazah) 2–0
Pjunik Jerevan (örmény)–FK Jablonec (cseh) 2–1
FK Ventspils (lett)–Gzira United (máltai) 4–0
Gabala (azeri)–Dinamo Tbiliszi (grúz) 0–2
AEK Larnaca (ciprusi)–Levszki Szófia (bolgár) 3–0
Utrecht (holland)–Zrinjski Mostar (bosnyák) 1–1
Csihura Szacshere (grúz)–Aberdeen (skót) 1–1
Haugesund (norvég)–Sturm Graz (osztrák) 2–0
Lechia Gdansk (lengyel)–Bröndby IF (dán) 2–1
Molde FK (norvég)–Csukaricski (szerb) 0–0
Arszenal Tula (orosz)–Neftci PFK (azeri) 0–1
Malatyaspor (török)–Olimpija Ljubljana (szlovén) 2–2
Mladá Boleslav (cseh)–Ordabaszi (kazah) 1–1
FC Flora (észt)–Eintracht Frankfurt (német) 1–2
Alaskert (örmény)–FCSB (román) 0–3
Sahtyor Szoligorszk (Sahcjor Szalihorszk, fehérorosz)–Esbjerg (dán) 2–0
Lokomotiv Plovdiv (bolgár)–Spartak Trnava (Nagyszombat, szlovák) 2–0
Connah’s Quay Nomads (walesi)–Partizan (szerb) 0–1
IFK Norrköping (svéd)–Liepaja (lett) 2–0
Luzern (svájci)–KÍ (feröeri) 1–0
Gent (belga)–Viitorul (román) 6–3
Arisz (görög)–AEL Limassol (ciprusi) 0–0
Jeunesse Esch (luxemburgi)–Vitória (portugál) 0–1
AZ Alkmaar (holland)–Häcken (svéd) 0–0
NK Domzale (szlovén)–Malmö FF (svéd) 2–2
Rangers FC (skót)–Progres Niederkorn (luxemburgi) 2–0
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Zorja Luhanszk (ukrán) 1–3
Strasbourg (francia)–Maccabi Haifa (izraeli) 3–1
Wolverhampton (angol)–Crusaders FC (északír) 2–0
Legia Warszawa (lengyel)–KuPS Kuopio (finn) 1–0
Espanyol (spanyol)–Stjarnan (izlandi) 4–0
Shamrock Rovers (ír)–Apollon Limassol (ciprusi) 2–1

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?