BL-selejtező: Omrani mesterhármasával jutott tovább a Kolozsvári CFR

Egy gólos idegenbeli hátrányát ledolgozva jutott tovább a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójába a Kolozsvári CFR, amely Bilel Omrani mestrhármasával 3-1-re legyőzte az Asztana FK-t.

Két nagyon fontos statisztika is a Kolozsvári CFR ellen szólt a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezője első fordulójának visszavágóján: ellenfele, az Asztana FK sora nem vesztett el olyan kétfordulós párharcot, amelyen az első mérkőzést megnyerte (8/8), a vasutasoknak pedig soha nem sikerült továbbjutniuk, ha az első összecsapáson alúlmaradtak (0/5). S mivel egy héttel ezelőtt a kazahok Posztnyikov góljával megnyerték 1-0-ra az odavágót, szerdán este a fellegvári Constantin Radulescu stadionban mininum két gólos győzelemre volt szüksége Dan Petrescu csapatának a továbbjutáshoz.

Ehhez képest - hazai szemszögből - rosszabbul nem is kezdődhetett volna az összecsapás: a 4. percben Tomaszov csapata saját térfelén szerzett labdát, a CFR védelme rendezetlen sorokban, Murtazajev pedig 22 méterről óriási gólt ragasztott Arlauskis kapujába.

A gorsan kapott gól áramütésként hatott a vasutasokra, akik a legtisztább angol stílusban kezdtek el ezután játszani: jobbról, balról záporoztak félpercenként a beadások Erics tizenhatosába. A szerb-kazah kettős állampolgárságú veterán hálóőr az elsőkkel ugyan még megbírkozott, viszont a 10. percben Djokovic a középen berobbanó Omrani fejére varázsolta a labdát, aki nem hibázott.

Az egyenlítő találat után sem változtatott a taktikán és iramon a kolozsvári csapat, amely erpszakos letámadással csökkentette az Asztana labdabirtoklási idejét, és azonnal küldte ki a labdát a szélekre, ahonnan metronómszerűen érkeztek a beadások.

A 21 . percben Deacot egyértelműen a lerúgták a kazah tizenhatosban, viszont a nagyon engedékenyen, nagystílűen bíráskodó osztrák játékvezető továbbot intett. Alig öt perccel később a vezető gól is megszületett: a 26. percben Ormani baloldalon tört be, kikézte magának a rövid sarkot és a labda Posztnyikov lábán is irányt változtatva becsapta Ericset. Az UEFA Posztnyikov öngóljának írta be a CFR-t vezetéshez juttató gólt, viszont a visszajátszásokból egyértelműen látszik, hogy Omrani nem beadni akarta a labdát, hanem a kaput célozta.

2-1-es állásnál még mindig az Asztana állt továbbjutásra, ezért a CFR lendület nem lankadt. A szünet előtt felrobbant a stadion, amikor egy szabadrúgásnál a Paolo Vinícius légi párbajt nyerve befejelte a labdát Erics kapujába, viszont az osztrák brigád lesre hivatkozva nem adta meg a gólt.

A második félidőben Roman Hrihorcsuk, az Asztana ukrán edzője azzal az utasítással küldte pályára tanítványait, hogy próbálják minél többet tartani a labdát, ezzel csökkentve a nyomást a csapat védelmén. A labda megtartása ugyan sikerült a kazahoknak, viszont a nyomáscsökkentés nem. A 74. percben Szusics baloldalról jött lapos beadása háttal a kapunak találta meg Omranit, aki nem bajlódott a befordulással, hanem sarokkal begyötörte a labdár Erics kapujába.

3-1-nél már a CFR állt továbbjutásra, és Dan Petrescu azonnal megtette az eredmény megtartásához szükséges védőintézkedéseket. A hátralevő negyedórában a vasutasok sikeresen "ölték az időt", viszont minden erőfeszítésük kárba ment volna a 94. percben, ha Arlauskisnak nem sikerül a gólvonalon megállítania Rangelo Janga fejesét.

A Kolozsvári CFR 3-1-re megnyerte a visszavágót, összesítésben 3-2-re a párharcot, és ezzel továbbjutott a Bajnokok Ligája selejtzőjének második fordulójába, ahol a Maccabi Tel Aviv lesz az ellenfele. Az első összecsapást jövő héten rendezik a Fellegváron, a visszavágóra egy héttel később kerül sor Izraelben.

Bajnokok Ligája, 1. selejtezőkör
Kolozsvári CFR–Asztana FK 3–1 (2–1)
Kolozsvár, Dr. Constantin Rădulescu Stadion, 7 ezer néző
játékvezető: Alexander Harkam (osztrák)
gól: Omrani (10., 26., 73.), ill. Murtazajev (4.)
Továbbjutott a CFR 3–2-es összesítéssel
CFR: Arlauskis – Susic, Vinícius, Burcă, Camora – Djokovic, Bordeianu, Culio – Deac (Hoban 86.), Rondón (Costache 66.), Omrani (Pereira 85.). Edző: Dan Petrescu.
Asztana FK: Eric – Rukavina, Posztnyikov, Simunovic, Bejszebekov (Anicic 81.) – Logvinenko – Tomasov (Mubele 62.), Majevszki, Sigurjonsson (Janga 82.), Murtazajev – Rotartiu. Edző: Roman Hrihorcsuk.

Kapcsolódók

Kimaradt?