Forma–1-es Kanadai Nagydíj: Vettel lett az első, mégis Hamilton győzött

Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája ért célba elsőként a vasárnapi Forma–1-es Kanadai Nagydíjon, öt másodperces büntetése miatt mégis a címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője győzött.

Az ötszörös világbajnok Hamiltonnak ez volt idei ötödik, pályafutása 78. futamgyőzelme, Montréalban pedig karrierje hetedik diadalát aratta, és növelte az előnyét az összetett pontversenyben.

A második helyezett Vettel mögött a harmadik a Ferrari monacói pilótája, Charles Leclerc, a negyedik pedig a Mercedes finn versenyzője, Valtteri Bottas lett.

Lewis Hamilton autóját vasárnap délelőtt szinte teljesen szét kellett szerelni a hidraulikus olaj szivárgása miatt. Ráadásul később kiderült, hogy a fékek sem működtek tökéletesen, ezt még a rajtrácson is javították, ám ezek a problémák a versenyzését végül nem befolyásolták.

A rajtnál egy változás történt az élmezőnyben, a hatodik helyről indult Bottas egy pozíciót rontott, később viszont sikerült felzárkóznia. A kerékcserék során szinte mindenki kemény keverékű abroncsokat kapott, de ez nem hozott komoly változásokat, Vettel az első, Hamilton a második, Leclerc pedig a harmadik helyen haladt magabiztosan. Mögöttük Daniel Ricciardo és Bottas harcolt a negyedik pozícióért – utóbbi járt sikerrel –, Max Verstappen pedig rendkívül sokáig várt a boxkiállással.

A 48. körben Vettel lesodródott a pályáról az egyik kanyarban, és úgy jött vissza Hamilton elé, hogy szinte a falnak nyomta ellenfelét. Az esetet azonnal megvizsgálták a sportfelügyelők, és Vettelre öt másodperces időbüntetést róttak ki (némileg szigorúan).

Ezt követően Hamiltonnak már nem kellett megelőznie riválisát a győzelemhez, elég volt, hogy szorosan mögötte maradt, pedig a Ferrari kilenc, Vettel pedig tizennégy futam után győzhetett volna ismét.

A világbajnokság két hét múlva a Francia Nagydíjjal folytatódik Le Castellet-ben.

Fellebbezést nyújtott be a Ferrari

A Ferrari fellebbezést nyújtott be a Nemzetközi Automobil-szövetséghez (FIA), amiért Sebastian Vettel a öt másodperces büntetést kapott, így hiába ért elsőként célba, végül a címvédő Lewis Hamilton győzött. Az F1 sportszabályzata szerint a versenyen belüli időbüntetés (mint például a Vettelre kiszabott) olyan, amely ellen nem lehet fellebbezni, így az üggyel várhatóan a fellebbviteli bíróságnak kell foglalkoznia.

Kapcsolódók

Kimaradt?