Sepsiszentgyörgyön mutatkozik be a városi tájfutás

Városi tájfutóversenyt rendeznek ezen a hétvégén Sepsiszentgyörgyön.

A Székelyföldön egyedülálló esemény Ráduly Róbert Kálmán kezdeményezésére, a Román Tájfutó Szövetség és a VSK Csíkszereda tájfutó szakosztálya rendezésében, Sepsiszentgyörgy Megyei Jogú Város együttműködésével valósul meg. Az elmúlt vasárnap lezárult nevezés szerint 172 sportoló fog rajthoz állni a rövidtávú, valamint öt és tízezer méteres futamokat is magában foglaló Tájfutó Sepsi Kupán.

Az előzetes várakozásokat messze meghaladó számú nevezés érkezett a Székelyföldön első alkalommal megrendezett városi tájfutóversenyre. A versenyzők többsége Erdélyből érkezik, de rajthoz állnak többek között craiovai, Târgu-Jiu-i, romani és bukaresti egyesületek sportolói is. A megmérettetés rangját emeli, hogy a szakág tavalyi felnőtt országos bajnokai, Ionuț Zincă (Gyulafehérvári Unirea) és Andra Cecilia Anghel (U Craiova), valamint az előző esztendő utánpótlás korosztályainak legjobbjai kivétel nélkül versenybe szállnak. A térképfutás kevésbé ismert a sepsiszentgyörgyiek számára, ennek ellenére huszonkét helybéli nevezés érkezett, közülük Szabó Edvárd Tibor rendelkezik tájfutó tapasztalattal is.

A szombat délután tervezett rövidtávú tájfutóverseny leghosszabb pályája légvonalban 2,5 kilométer, a legrövidebb pedig 1,5 kilométer. A verseny alapjául szolgáló 1:4000 léptékarányú és 2 méteres szintkülönbségű térképet a romani Florin Pătraș készítette. A pályatűző Ráduly Róbert Kálmán, a versenyellenőr Szász János, az időmérő pedig Enyedi Andrei lesz.

Az esemény második napjának délelőttjén a versenyzőkre a városi atlétikapályán két ötezer és egy tízezer méteres futam vár egymás után, amelyeken összesen több, mint százhúszan állnak rajthoz. A rendkívüli érdeklődés következtében a szervezők két ötezer méteres futam indítása mellett döntöttek. A fél tízkor rajtoló első futamban 46-an, a tíz óra húsz perckor induló másodikban pedig 42 sportoló jelezte részvételét. A tizenegy órára kiírt 10.000 méteren várhatóan 37 sportember rója a köröket. Délben a helyszínen a két nap összetett eredményének győztesei korosztályonként megkapják a jól végzett munka méltó jutalmát, a Sepsi Kupát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?