Kolozsvárra várják Arnold Schwarzeneggert

A világhírű Arnold Schwarzenegger részvételével is indokolta Emil Boc kolozsvári polgármester annak a 70 ezer lejnek a kiutalását, amellyel a városháza a november 23-25. között megrendezésre kerülő testépítő Világkupa-versenyt támogatja.

„Úgy véljük, hogy egy ilyen rangú nemzetközi sportesemény, illetve olyan világsztárok Kolozsvárra látogatása, mint Arnold Schwarzenegger kiváló alkalom a város nemzetközi hírnevének öregbítésére” – áll a támogatási projektben. A helyi tanács végül meg is szavazta az igényelt 70 ezer lejt, ami jelentős hozzájárulást jelent az esemény 110 ezer lejes költségvetéséhez.  

Mint ismeretes, az idén már 71 éves osztrák származású Schwarzenegger hollywoodi karrierjével vált világhírűvé, ám ezt azzal alapozta meg, hogy 1965-1980 között hétszer elnyerte a Mr. Olympia, és hatszor a Mr. Universe címet. Első filmszerepét az 1969-es Hercules New Yorkban című filmben alakította.

Amerikában kiejthetetlen neve és butának tűnő akcentusa még évekig akadályozta a továbblépésben. 1982-ben hozta meg számára a világhírt az első rászabott szerep, a „Conan, a barbár”. Akciófilmjei - Terminator, Predator, Total Recall stb. - révén sztárrá vált, később könnyedebb, humorosabb szerepei is népszerűvé tették. A Republikánus Párt képviselőjeként 2003-2011 között Kalifornia állam kormányzója volt. Schwarzenegger hét év alatt megtriplázta Kalifornia adósságállományát.

 

Kimaradt?