Tizedik alkalommal szervezik meg a Marosvásárhelyi Magyar Filmnapokat

A hétfőn kezdődő tizedik Marosvásárhelyi Magyar Filmnapok programsorozat a jövő héten három helyszínen várja az érdeklődőket.

A járványügyi előírásokat betartva a helyi Művész mozi, a Nyári Színpad és a K’ARTE Szoba ad otthont a X. Marosvásárhelyi Magyar Filmnapoknak, amelyet a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet és a K’ARTE Egyesület szervez.

A Művész moziban a hatósági szabályozásoknak megfelelően a vetítéseken a terem 70 százalékos telítettséggel üzemel, kötelező a maszkviselés. A jegyek ára vetítésenként 10 lejbe kerül, mindezt a mozi pénztáránál lehet kiváltani, a filmek pedig 20:30 perctől kezdődnek.

Az első vetítést Törőcsik Mari emlékének szentelik, Albert Mária ajánlóját követően a 2017-es Aurora Borealis - Északi fény című alkotás látható, Mészáros Márta rendezésében, román felirattal ellátva. Kedden 20:30 perctől kezdve 5 kisjátékfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők: Szabó Szonja 2018-as A mentor, valamint Moldovai Katalin 2018-as Ahogy eddig c. fikcióját, Tóth Luca 2019-es Lidérc úr, Bucsi Réka 2016-os Love c. animációját, valamint Zágoni Bálint idei, Az elveszett kolozsvári Bánk bán c. angol nyelven feliratozott dokumentumfilmjét.

Szerdán 20:30-tól Bagota Béla tavalyelőtti, Valan - Az angyalok völgye című thrillerjét láthatjuk, utána pedig Ciugulitu Csaba színművész válaszol a felmerülő kérdésekre. Csütörtökön két, 78 perces dokumentumfilmet láthatunk: Forgács Péter 2011-es NémetEgység @ Balaton - Mézföld alkotását angol felirattal, majd Halász Glóra Három táncát 2018-ból, román felirattal. Pénteken a Művész Moziban Topolánszky Tamás 2018-as életrajzi drámáját, Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot román felirattal, szintén 20:30-as kezdéssel.

Szombaton egy idei film, Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című romantikus vígjátéka következik román felirattal, utána pedig a rendező és Kürti István operatőr mesél a filmről, illetve válaszol a kérdésekre. A Filmnapok utolsó napján, vasárnap 20:30-től Orosz Dénes 2019-es, románul feliratozott Seveled című romantikus vígjátékával zárul a program.

Több feltétel a szabadtéri vetítések során

A Nyári Színpadon való vetítések már több feltételhez kötöttek: a hatósági szabályozásoknak megfelelően azok vehetnek részt a kültéri eseményen, akik már legalább 10 napja megkapták mindkét oltást, vagy negatív PCR-tesztet mutatnak fel, avagy hivatalos papírral igazolni tudják, hogy átestek a betegségen, a pontos feltételek a honlapon megtalálhatók. A szervezők továbbá 45 perccel korábbi érkezést ajánlanak, hogy a zsúfolódást elkerüljék a felmutatandó dokumentumok ellenőrzése során, a belépés csakis ezek felmutatásával lehetséges.

A Nyári Színpad két napon várja az érdeklődőket, hasonlóképpen 10 lej/vetítés belépő fejében, amelyet szintén a Művész mozi pénztáránál lehet kiváltani. Pénteken 21:00 kezdettel Vizi zenés bevezetőjét 21:30-tl Topolánszky Tamás Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot életrajzi alkotása követi. Szombaton 21:30-től Nagy Viktor Oszkár Becsúszó szerelem című romantikus vígjátéka látható.

A K’ARTE Szoba pénteken 19:00-tól Asztalos Zsolt MEMORIES című alkotásával várja az érdeklődőket, ahol kiállításmegnyitóra is sor kerül, a művész jelenlétében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?