Szepessy Előd: beváltotta a reményeinket a 24plusz, az Erdély TV közéleti műsora

Az Erdély TV legújabb, április 11-én elrajtolt közéleti műsora, a 24plusz nézői igénynek tett eleget, és a visszajelzések alapján hiánypótló napi tájékoztató az aktuális témákról, amellyel segítenek a „pörgős valóságban eligazodni, tisztábban látni” – jelentette ki a Maszolnak a műsor két hónapos mérlegét megvonva Szepessy Előd, a televízió főszerkesztője.

Jakab Orsolya és Farkas István felváltva ül a 24plusz műsorvezetői székében az Erdélyi Magyar Televízió stúdiójában, és immár két hónapja meghívott politikusok, elemzők, szakemberek bevonásával a közéleti aktualitásokat segítenek megértetni a nézőkkel. Szepessy Előd, az ETV főszerkesztője szerint a műsort éppen a nézők igényére válaszolva indították el. A Maszolnak elmondta, azt tapasztalták, hogy szükség van egy napi szintű műsorra a híradó mellett, amelyben a politikai-közéleti témákat körüljárva összefoglalják, értelmezik és elemzik a nap legfontosabb történéseit.

A főszerkesztő emlékeztetett: a 24pluszt megelőzően volt két hasonló heti műsoruk, a Mérlegen Jakab Orsolyával, illetve a Sajtóprés Farkas Istvánnal. Eőbbi a politikai-közéleti témákat feszegette leginkább politikusok megkérdezésével, utóbbi pedig elsősorban újságírókkal, szakemberekkel elemezte a hét legfontosabb eseményeit.

A cél az volt, hogy dinamikusabban, napi szinten tudjunk ilyen témákkal foglalkozni” – foglalta össze Szepessy Előd, hozzátéve: a két műsorvezető egyben szerkesztő is, akik a munka oroszlánrészét végzik. Szerinte ebben a két hónapban mindketten nagyszerű munkát végeztek Hamar Mátyás szerkesztővel karöltve. „Mindig megfelelően tájékozottak voltak, és mindig azon munkálkodtak, hogy az lehető legfontosabb aktuális témát boncolják fel a műsor során, és a legilletékesebb személyt szólaltassák meg azzal kapcsolatosan” – dicsérte kollégáit a főszerkesztő.

Sikeres kezdet, hiánypótló műsort alkottak

Szepessy Előd szerint az előzetes reményeket beváltotta a műsor, ugyanis a közösségi felületeken és informális csatornákon is azt a visszajelzést kapták, hogy egy hiánypótló adást indítottak. „Fontos, hogy a közéleti és politikai témákat érthetően, magyar nyelven, az erdélyi magyaroknak fel tudjuk dolgozni. Nem könnyű egy napi műsorban mindig reagálni a legfontosabb témákra, mindig megtalálni a megfelelő személyt hozzá. Nekünk ez sikerült” – értékelt a főszerkesztő.

Mint megtudtuk, eddig 36 adáson vannak túl, és már több mint 80 személy vett részt a műsorban, politikusok, újságírók és szakértők egyaránt. Az, hogy éppen ki lesz a műsorvezetők beszélgetőpartnere, az éppen aktuális témától függ. „Hogyha például egy döntéshozatal a fő esemény, akkor megkeressük azokat politikusokat és illetékeseket, akik a döntés hátterében állnak, vagy éppen meghozták azt, vagy jól ismerik a vonzatait” – magyarázta.

Fontosnak tartják azt is, hogy az újságírók, szakértők és különböző elemzők is teret kapjanak, és segítségükkel egy letisztult, érthető képet tudjanak nyújtani a nézőknek a közéleti kérdésekről. „Van egy bizonyos nehézségi foka annak, hogy napról-napra megtaláljuk és meg is szólaltassuk az illetések szakértőket a témákban” – jegyezte meg.

Új horizont a televíziózásban: az online bejelentkezés

A meghívottak egy része rendszerint nem a stúdióban ül, hanem online csatlakozik a 24plusz stúdiójában zajló esti beszélgetéshez. Ezt a formátumot az ETV megőrizné a járványhelyzet megszűnése után is – tudtuk meg a főszerkesztőtől. Így ugyanis olyan személyeket is meg tudnak szólaltatni a műsorban, akiket az online bejelentkezés nélkül szinte lehetetlen volna.

Ha csak az elmúlt időszakot nézzük, nem csupán Marosvásárhelyről, Kolozsvárról vagy Bukarestből voltak meghívottjaink, hanem Budapestről, Brüsszelből, sőt, még Tel-Avivból is kapcsoltunk be szakértőket” – tájékoztatott Szepessy. Kérdésünkre elárulta, a műsorba ritkán becsúsztak bakik is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Volt olyan, hogy a több meghívott közül egy-egy nem volt elérhető, vagy éppen ott volt a meghívott, de a technika miatt nem tudott a kapcsolat létrejönni. Ám utolsó percben végül mégiscsak sikerült, így a nézők nem érzékeltek semmit abból, amin a technikusaink mentek keresztül” – részletezte. Volt továbbá olyan eset is, hogy időközben megváltozott a műsor témája, úgyhogy gyorsan más meghívottat kellett keresni. „Ezek az élő napi műsornak a kihívásai, de ugyanakkor ezektől szép a televíziózás” – mondta Szepessy Előd.

Bevett szokás szerint a nyári hónapok, július és augusztus során a 24pluszhoz hasonló, nehezebb témákat feldolgozó műsorok szünetelnek, de ősztől folytatódik a műsor. „Nagy változások nem várhatók, marad a Jakab Orsolya-Farkas István műsorvezetői felállás, Hamar Mátyás Ruben pedig szerkesztőként, a 24plusz pedig a fő, politikai-közéleti háttérműsornak” – taglalta a főszerkesztő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?