Rendezvénysorozattal ünneplik az Insomnia Kávéház és Bistro 27 éves fennállását

A kolozsvári kultúra kerül a középpontba az Insomnia Napok idején, május 9. és 14. között, melynek apropója az Insomnia Kávéház 27 éves fennállása és tisztelgés egykori alapítója, a már elhunyt Lőrincz Gyula előtt. A hat napon át tartó rendezvénysorozaton kerekasztal-beszélgetéseken, klubszínházon, étel- és borkóstolón vehetnek részt az érdeklődők.

Fotó: Insomnia Café&Bistro Facebook-oldalaA kedden kezdődő rendezvénysorozat meghívottai között számos művészt, írót, költőt és professzort találunk, akik egy-egy kerekasztal-beszélgetés keretében járják körbe az adott témaköröket, többek között szó esik a 21. századi transzilvanista eszmékről és a kolozsvári jazzéletről is. Ezekben a napokban az Insomnia Kávéházban megfordul majd többek között Horváth Benji költő, író, Karácsonyi Zsolt, a Helikon irodalmi lap főszerkesztője és Márton Evelin író, de román nyelvű művészek is megosztják szemléletüket a tartalmas beszélgetéseken.

Az Insomnia Kolozsvár leghosszabb ideje működő kávéháza, 27 évvel ezelőtt a Szentegyház utcában nyitotta meg kapuit. Márkos Tündének, az Insomnia tulajdonosának az volt célja, hogy a hazai és a nemzetközi művészet közötti párbeszédet népszerűsítse, ennek a párbeszédnek az eredményeképp jött létre az első hazai színes fotográfiai szaklap. Az ebben a térben szervezett számos kiállításmegnyitó, irodalmi kör, jazz- és blueskoncertek késő éjszakába nyúló vitákat, beszélgetéseket generáltak. Lassan-lassan, a fogyasztási igény, és Lőrincz Gyula társalapító és vizuális művész, kitartó rábeszélésének hatására kiegészült a megnyitókra szánt protokoll, amíg végül a kiállítótér átváltozott azzá, ami ma már az Insomnia Kávéház és Bisztró.

Kimaradt?