Meghalt Sas József humorista, a hagyományos kabaré egyik utolsó képviselője

Elhunyt vasárnap hajnalban Sas József, Jászai Mari-díjas magyar humorista, a Mikroszkóp Színpad egykori igazgatója, színész és rendező. Magyarország egyik legismertebb humoristája 82 éves volt.  

A hagyományos kabaré műfajának egyik utolsó képviselője 2019 tavaszán kétoldali agyvérzést kapott, majd nem rég koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálták. Még idén is bizakodott benne, hogy egyszer újra színpadra állhat.

Sas József Békéscsabán született 1939-ben, édesapja is színész volt, de a holokauszt áldozata lett. A színiiskolát 1957-ben végezte el, majd a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött. Tagja volt 1958-tól a Békés Megyei Jókai Színháznak, 1959-től a Pécsi Nemzeti Színháznak, 1960-tól a Magyar Néphadsereg Művészegyüttesének, 1966-tól pedig a kecskeméti Katona József Színháznak. 1973 óta a Mikroszkóp Színpad művésze, melynek 1985–2009 között igazgatója is volt. A rádió- és tv-kabarék állandó közreműködője, számos nagylemeze jelent meg, több önálló estnek írója, valamint előadója.

A művész 2018. november elején bejelentette, hogy – egészségi állapotára hivatkozva – valamennyi további 2018-as szereplését lemondja. 2019 elején feleségével Thaiföldön nyaralt, ahol kétoldali agyvérzést kapott. Egy különgéppel szállították Magyarországra, ahol megkezdték kezelését.

(Címlapkép: MTI)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?