Így készül Székelyudvarhely az aradi vértanúk emléknapjára

Rendhagyó eseménnyel készül Székelyudvarhely az aradi vértanúk kivégzésének 172. évfordulója alkalmábó. Az esemény szervezésébn a város kulturális stratégiájában is szereplő, új feladatokat kapott Művelődési Ház munkája is megmutatkozik.

Pálfi Kinga, Székelyudvarhely alpolgármestere az október 6-i megemlékezés kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta: ez az esemény lesz az első alkalom, amit „új felállásban” szerveznek. „Megerősítettük a partnerséget a városháza és a Művelődési Ház között, de a szervezés folyamatában a többi kulturális intézmény is mindig szerepet kap” – hangsúlyozta az elöljáró.

Az idei megemlékezés hangsúlyosan a tizenhárom vértanú és Batthyány Lajos, a kivégzett miniszterelnök személye köré szerveződik. „Aradot joggal a magyar Golgotaként is szokták emlegetni. Ezt a gondolatot viszi tovább az idei székelyudvarhelyi megemlékezés” – összegezte a koncepciót Simon Mária Tímea, a Művelődési Ház igazgatója.

Az emléknapon a Művelődési Ház előtti térről indulva tizennégy stációból álló keresztút-szerű körmeneten vehetnek részt a székelyudvarhelyiek, amely a kivégzésük sorrendjében állít emléket a vértanúknak. Mindenik stációnál egy-egy performanszot láthat majd a közönség, amelyek a kiállított portrékon szereplő magyar honvédtisztekhez kapcsolódnak. A gyászos emlékű napot, a mártírok életének utolsó pillanatait idéző verseket, énekeket, párbeszédeket, hangszeres előadásokat hallhat a közönség.

Az esemény 2021. október 6-án, 18 órától kezdődik, a Művelődési Ház előtti téren.

(Borítókép: Székelyudvarhely város sajtószolgálata)

Kapcsolódók

Kimaradt?