Így emlékezik meg Csíkszereda az 1956-os forradalomról

Az érvényben levő járványügyi intézkedések miatt visszafogottan, ám rangos előadók meghívásával ünnepli az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc emléknapját Csíkszereda. Irodalmi esttel, virtuóz vonósötössel, kerekasztal-beszélgetéssel és a kegyelet koszorúinak elhelyezésével emlékeznek a 65 évvel ezelőtti eseményekre.

Az ünnep előestéjén, pénteken Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze 1956, te csillag! című irodalmi műsorával veszi kezdetét a megemlékezés a Csíki Moziban – közölte szerdán a polgármesteri hivatal.

"Az előadás az 1956-os magyar forradalomhoz és szabadságharchoz kötődő erdélyi csoportosulások ténykedését és a vezetőikkel, tagjaikkal szemben végrehajtott megtorlásokat mutatja be. Gerincét olyan versek alkotják, amelyek a hazáról, hitről, kitartásról és helytállásról szólnak” – olvasható a szervezők ajánlásában. Ezt követően a lengyel világzene egyik vezető formációja, a VOLOSI lép közönség elé.

Szombaton délelőtt 11 órától a városháza dísztermében az ’56 – 65 év távlatából című kerekasztal-beszélgetés keretében az ’56-os elítéltek – Dávid Gyula irodalomtörténész, Nagy Benedek közíró, helytörténész és Kelemen Csongor, az '56-os Vitézi Rend törzskapitánya – a forradalom erdélyi vonatkozásait, személyes forradalmi emlékeiket idézik fel. A beszélgetést Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója vezeti.

Délután méltóságteljes főhajtással és koszorúzással emlékeznek a forradalom és az azt követő megtorlások áldozataira. Csíkszereda Polgármesteri Hivatala, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa, valamint az RMDSZ Csíkszereda Városi Szervezete a Kalász negyedi temető előtti kopjafánál 17.00 órakor helyezi el a kegyelet koszorúit, majd ezt követően az 1956-os téren, a Gloria Victis emlékműnél hajtanak fejet.

A szervezők felhívják mindazon intézmények, szervezetek, illetve a városlakók figyelmét, hogy amennyiben az említett helyszíneken koszorút, virágot kívánnak elhelyezni, megtehetik bármikor a nap folyamán. Az események az érvényben levő járványügyi szabályok betartásával zajlanak. A védőmaszk használata és a távolságtartás kötelező – tájékoztatott a csíkszeredai városháza közleménye. A pontos program megtalálható a rendezvény Facebook-eseményénél.

Kapcsolódók

Kimaradt?