Idén 3 millió lejt fordít könyvek vásárlására a kulturális minisztérium

A kulturális minisztérium 3 millió lejt fordít a közkönyvtárak könyvállományának bővítésére. A könyvek és folyóirat-előfizetések vásárlására vonatkozó országos program idei keretösszegét teljes egészében könyvvásárlásra fordítják.

„Tavaly óta hangsúlyozzuk, hogy a romániai könyvtáraknak új könyvekre van szükségük, az ország minden részén az olvasók valós igényeihez igazodva. Az idei évre első alkalommal 3 millió lejes könyvberuházásról van szó, és már ott tartunk, hogy megkezdtük a könyvek kiválasztását is. A programban Románia összes közkönyvtára részt vesz, a fő partnerek a megyei, városi és községi könyvtárak. A gyerekek és a fiatalok így kézzelfogható támogatást kapnak az oktatási tevékenységükhöz, hiszen könnyebben hozzáférhetnek az iskolában tanult olvasmányokhoz, és lehetőségük lesz olvasási szokások kialakítására is” – tájékoztatta a Mediafaxot Raluca Turcan kulturális miniszter.

Forrás: Pexels

A kiválasztás kiemelt területei a klasszikus és kortárs román és világirodalom reprezentatív művei, az V-XII. osztályos iskolai tantervben szereplő irodalom, a társadalom– és humán tudományok legfontosabb írásai, referenciaművek (például szótárak, atlaszok, útikönyvek) és kritikai műkiadások.

A könyvek kiválasztásának kritériumai közé tartozik a szerző és a mű értéke és hírneve, a beszerzés kívánatos volta a könyvtárak igényeihez igazodva, a gyűjtemény kiegészítésének szükségessége, a könyv grafikai kialakítása. Az érdeklődő kiadók 2024. március 29-ig nyújthatnak be pályázatot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?