banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Hírközlés-történeti múzeum nyílt Sepsiszentgyörgyön

Összesen 3500 hír- és távközlési eszközt tartalmazó magángyűjteményre alapozva nyitották meg Sepsiszentgyörgyön a TeleTár múzeumot, vagyis a Székelyföldi Távközléstörténeti Látványtárat.

Csáky Ernő villamosmérnök, nyugalmazott hírközlési katonatiszt, a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola volt oktatója gyűjtötte össze a térségben fellelhető távközlési, hírközlési, hang- és képrögzítő berendezéseket, eszközöket, amelyeket néhány éve a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesületnek adományozott.

Ezeket a tárgyak eddig a Puskás Tivadar Szakközépiskola állandó kiállításán lehetett megtekinteni, ám ezt inkább az iskola diákjai élvezhették. Sepsiszentgyörgy önkormányzata felkarolta a kezdeményezést, és felajánlott a TeleTár múzeumnak egy városközponthoz közeli ingatlant, illetve támogatja az intézmény működését – számolt be Tóth Birtan Csaba alpolgármester, az egyesület elnöke.

A TeleTár múzeumot a sepsiszentgyörgyi törvényszék közelében, a központi piac fele vezető út sarkán lévő épület három helyiségében rendezték be. Az interaktív kiállítótérben többek között megtekinthető a Puskás Tivadar-féle telefonközpont, a papírszalagra író Morse-gép, írógépek, katonai és civil rádióberendezések, telefonkészülék, gramofonok, patefonok, piezoelektromos lemezjátszók, szalagos magnók, lámpás televíziók és régi számítógépek is.

A múzeumban megtekinthető Morse-gép | Fotók: Erdély András

Szeretnék a technika iránt érdeklődő diákokat és felnőtteket bevonni a tevékenységekbe, így a múzeum gyakorlótermében elektronikai tanfolyamokat indítanak, de kiscsoportos előadások, fizika- vagy technológiaórák megtartására is van lehetőség. A múzeum könyvtárterében szakkönyvgyűjtemény is található, de ott tárolják és digitalizálják az egykori sepsiszentgyörgyi helyi televízió, az STV archívumát, régi lemezeket, audio- és videokazettákat. A múzeumalapító Csáky Ernő szerint az a cél, hogy a budapesti Csodák Palotája mintájára tudományos szórakoztató-központot szervezzenek. 

Beke Csongor, a Székelyföldi Hírközlési Örökség Egyesület ügyvezetője tájékoztatott, hogy a TeleTár a járványügyi szabályok betartásával, előzetes egyeztetés alapján látogatható hétfőtől péntekig 9-től 13 óráig, csütörtökön 18 óráig, szombaton és vasárnap pedig előzetes egyeztetés szerint. A múzeumnak a www.teletar.ro címen háromnyelvű honlapot is létrehoztak.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?