Háromnapos rendezvénysorozattal emlékeznek Szatmár nagy szülötteire

Közös rendezvénysorozattal emlékeznek májusban Szatmár megye nagy szülötteire, születésük vagy haláluk kerek évfordulóján.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központtal május 15–17. között rendhagyó programot szervez. A Szatmári megemlékezések évfordulók jegyében című programsorozattal emlékeznek születésük, vagy haláluk kerek évfordulója alkalmából Páskándi Géza költő-, dráma- és prózaíróra, Szilágyi Domokos költőre, esszéíróra, Dsida Jenő költőre, Markovits Rodion prózaíróra és Jakabffy Elemér folyóiratszerkesztőre, kisebbségpolitikusra.

A rendezvénysorozat május 15-én, hétfőn 19 órakor a szatmárnémeti Titulescu téren álló Dsida-szobor megkoszorúzásával kezdődik. Május 16-án, kedden 9 órától a Szatmárnémeti Iparosotthonban tartanak egésznapos irodalmi tanácskozást az öt alkotó szellemi örökségével kapcsolatos időszerű kérdésekről, a programot könyvbemutatók fogják színesíteni.

Az irodalmi kerekasztal-beszélgetésen neves erdélyi és magyarországi irodalomtörténészek, közírók, jogászok, politológusok értekeznek majd a jeles személyiségekről, illetve mutatják be velük kapcsolatos tanulmányaikat. Az érdeklődők mások mellett Egyed Emese, Láng Gusztáv, Dávid Gyula, Bertha Zoltán, Márkus Béla vagy Bodó Barna előadását hallhatják majd. Az eseményen Dávid Gyula bemutatja a Petőfi Erdélyben című könyve legújabb kiadását, Cseke Péter irodalomtörténész a Páskándi Gézáról szóló tanulmánykötetét, Felician Pop a Markovits-monográfiáját, valamint Bodó Barna az esszé- és tanulmánykötetét.

Május 17-én, szerdán a délelőtti órákban irodalmi kirándulás keretében hajtanak főt Jakabffy Elemér emléke előtt a hídon túli római katolikus temetőben, koszorúzással emlékeznek Szatmárhegyen, a szülőház telkén, majd a település főutcáján álló mellszobra előtt Páskándi Gézára, Szatmárnémetiben pedig a Ravensburg sétányon Szilágyi Domokosra a költő szobránál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?