Fekete március: így látta tíz év távlatából Sütő András és Péter Mihály (VIDEÓ)

Sütő András író a fekete márciusként emlegetett 1990-es marosvásárhelyi események zavaros megítélésére reflektál, Péter Mihály, a MOGYE professzora pedig többek között a felépülése utáni első, román diákoknak tartott óráról számol be az alább közzétett, 2000-ben készült videóinterjúkban.

A cikk a Maszol és az Erdélyi Audiovizuális Archívum Időutazó című közös sorozatának része. Az Erdélyi Audiovizuális Archívum célja az erdélyi és Erdélyhez kapcsolódó audiovizuális örökség megőrzése, az archív felvételek, amatőr fotók és filmek szakszerű gondozása. Megmentendő, megőrizendő archív képekről (fotó, film, videó) itt lehet értesíteni az archívum munkatársait, a már digitalizált fényképek online adatbázisa pedig a rekollekt.ro oldalon érhető el.

„Terror napja”, „véres kedd” – ezekkel a szóösszetételekkel ír 1990. március 19-ről és 20-ról a korabeli Romániai Magyar Szó, ugyanakkor gyakran szerepel a cikkekben a pogrom, provokáció szó is. Az erőszakos összetűzésre, amelyben 5-en életüket vesztették, 278-an pedig – köztük a videók főszereplői, Sütő András és Péter Mihály is – megsérültek, már a megtörténtekor sokan felülről gerjesztett konfliktusként, provokáció eredményeként tekintettek. Éltető József Vásárhely nehéz napjai címmel így írt cikkében az Erdélyi Figyelő számára, melynek éppen Sütő András volt a főszerkesztője: „Vajon megérti-e valaha is az a husángos, baltás, akit ezen ezüstösen fehérlő fej ellen uszítottak, hogy ütlegeivel milyen jövőnek próbált utat törni hazájában?”

Tíz évvel később, 2000-ben kereste meg a két szemtanút Tófalvi Zoltán újságíró, videóinterjúi Schnedarek Ervin marosvásárhelyi hagyatékában maradtak fenn, amelyet jelenleg az Erdélyi Audiovizuális Archívum gondoz.

Péter Mihály, a MOGYE professzora beszámolója az 1990-es fekete márciusról, sérüléseiről, arról, hogy hogyan fogadták az egyetemen a felépülése után.
Marosvásárhely, 2000, Tófalvi Zoltán interjúja. Sütő András reflexiói az 1990 fekete márciusának tizedik évfordulója alkalmából.

A Maszolon 2019-ben riportsorozatban dolgoztuk fel a marosvásárhelyi eseményeket, a cikkeket itt és itt olvashatja vissza. Novák Csaba Zoltán történésszel pedig interjút is készítettünk a témában.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kimaradt?