Ez a portré lehet Van Gogh legdrágábban elkelt rajza

Árverésre bocsátja március elején a Christie's aukciósház Vincent van Gogh La Mousmé című rajzát, amely akár 10 millió dollárért is elkelhet az online aukción.

Egy londoni műkereskedő család adja el az 1888-ban készült japán ihletésű rajzot, amely egy provence-i lányt ábrázol. Ez lehet a holland művész aukción elkelt legdrágább rajza, ha a Christie's szakembereinek becslése beválik – adta hírül a The Art Newspaper honlapja.

Van Gogh nevezte el a lányt mousménak, amely japán nyelven fiatal lányt, vagy asszonyt jelent.

1888 júliusában a franciaországi Arles-ban a holland festő készített egy mousmé festményt, amely ma a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria tulajdonában van. „Egy teljes hétbe tellett, képtelen voltam mást csinálni, ismét nem voltam igazán jól” – írta testvérének, Theónak. „Hogy befejezzem az én mousmémat, minden lelki erőmre szükség volt. A mousmé egy japán lány – ebben az esetben provance-i – 12-14 éves” – tette hozzá.

Néhány nappal később készítette a most aukcióra vitt rajzot, a festmény egyik részlete alapján. A szakemberek szerint ez az egyik legkitűnőbb papírrajza, amelyhez részben nádtollat használt. Csodálatosan megragadta a fiatal nő vonásait, fejére és a háttérre pettyeket szórva, amelyek mintha táncolnának a papíron, életre keltve azt. A rajzon lévő lány inkább tűnik keleti típusnak mandulavágású szemei miatt, mint a festményen lévő.

Van Gogh készített két kisebb rajzot is a festmény nyomán, az egyik a moszkvai Puskin Múzeumban van, a másik a párizsi Orsay Múzeumban, Paul Gauguin jegyzetfüzetébe ragasztva.

Kapcsolódók

Kimaradt?