El is készül, meg nem is 2026-ra a Sagrada Familia

Az ígéretek szerint 2026-ban, 144 évvel az alapkőletétel után fejezik be a spanyolországi, barcelonai Sagrada Familia bazilika épületét. Az Antoni Gaudi remekművének befejezésével megbízott szervezet elnöke múlt szerdán jelentette be ezt a befejezési dátumot. 2026-ban lesz az építész halálának századik évfordulója – írja a The Guardian alapján a News.ro.

Az épület befejezéséhez megvan a pénz és az anyag, még a 172,5 méteres, Jézus Krisztusnak szentelt központi toronyhoz is, amivel a Sagrada Familia lesz Barcelona legmagasabb épülete – mondta el Esteve Camps, a bazilika befejezésével megbízott szervezet elnöke. Bár az épületnek 2026-ra kell elkészülnie, a szobrokon és a díszítő elemeken, és különösen a vitatott lépcső kialakításán – amely a majdani főbejárathoz vezet –, várhatóan 2034-ig dolgoznak.

Fotók forrása: Pexels

Vitatott lépcsőház

Amikor a munkálatok 1882-ben elkezdődtek, a helyszín mezőgazdasági terület volt, de az azóta eltelt években város épült a templom köré. A lépcsőház, amely két nagy háztömböt fog átfogni, mintegy 1000 család és vállalkozás kitelepítésével jár majd. Bár néhány Gaudi-kutató ezt vitatja, Camps ragaszkodik ahhoz, hogy a lépcsőház mindig is az építész tervének része volt.

„Szó szerint követjük Gaudi tervét” – mondta. „Mi vagyunk az örökösei, és nem adhatjuk fel a projektjét. A helyi hatóságoknak 1915-ben bemutatott terv, amelyet Gaudi aláírt, tartalmazza a lépcsőházat”. Hozzátette, hogy tárgyalásokat folytat Barcelona polgármesterével, Jaume Collbonival a tervről, mivel az utolsó szó a helyi hatóságé. „Nincs kristálygömböm, hogy megmondjam, mikor fognak dönteni” – mondta.

Adományokból és a turizmusból épül

A Sagrada Familiát megalapítása óta háború, elhanyagoltság és a finanszírozás hiánya sújtotta. Legutóbb a Covid-járvány miatt két évig szüneteltek a munkálatok. A tömegturizmus megjelenése előtt a munkát kizárólag a bűnbánó bűnösök adományaiból finanszírozták, ami kiszámíthatatlanná tette a pénzforgalmat, és sokan kételkedtek abban, hogy a munka valaha is befejeződik. A költő Joan Maragall a bazilikát „az építészet költészetének” nevezte: „...egy templom, amely soha nem lesz kész, amely mindig készülőben van”.

A turizmus évtizedek óta állandó bevételt biztosít, évente közel ötmillió látogató fizet 25 és 40 euró közötti összeget látogatásonként. A 125 millió eurós bevételnek valamivel több mint a felét a munkálatok befejezésére fordítják. Hogy a fennmaradó összeget mire költik, rejtély, mivel az egyház nem köteles nyilvánosságra hozni.

„Félelmetes szépség” vagy undorító

1936-ban, a spanyol polgárháború kezdetén anarchisták felgyújtották a kriptát, és elpusztították Gaudi műhelyét, valamint azokat a gipszmodelleket, amelyeket utódai számára útmutatásként készített a munka befejezéséhez. Lluís Bonet i Garí építész megmentette a töredékeket, és Gaudi modelljeit gondosan újra összeállították. Gaudi tervének megvalósításával kapcsolatos számos technikai részletet később Mark Burry új-zélandi építész dolgozott ki repüléstechnikai szoftver segítségével.

A Sagrada Famíliát a modern világ egyik csodájának tartják, de ez nem volt mindig így. Salvador Dalí „félelmetes és ehető szépségét” írta le, George Orwell pedig „a világ egyik legundorítóbb épületének” nevezte, és megjegyezte, hogy az anarchisták rossz ízlésről tettek tanúbizonyságot, mert nem robbantották fel, amikor lehetőségük lett volna rá.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?