Egyed Ákos történészt és Ferenczes István írót Prima Primissima Díjra jelölték

Nyilvánosságra hozták szerdán a 2021. évi Prima Primissima Díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét. A magyar tudomány kategóriában Egyed Ákos erdélyi történészre, irodalom kategóriában pedig Ferenczes István íróra, költőre is szavazhat a közönség, illetve a kuratórium tagjai.

Egyed Ákos 1929-ben született a Kovászna megyei Bodoson, jelenleg Kolozsváron él. A Magyar Tudományon Akadémia külső tagja, többek között Bolyai-díjjal, a Magyar Érdemrend középkeresztjével, Bethlen Gábor-díjjal, Hazám-díjjal tüntették ki. Kutatásai az 1848-as erdélyi forradalomra és Erdély 1867-től 1914-ig terjedő történetére irányulnak, foglalkozott gazdaságtörténettel és a székely társadalom sajátos gazdasági és társadalmi kérdéseivel is.Egyed Ákos | fotó: RMDSZ

A magyar tudomány kategóriában Egyed Ákos mellett Kondorosi Éva molekuláris biológus és Pászthy Bea gyermekorvos, gyermekpszichiáter, családpszichoterapeuta közül választják ki a Prima Primissimát.

Ferenczes István Csíkpálfalván született 1945-ben. 1997-ben Csíkszeredában megalapította a Székelyföld kulturális folyóiratot, a Hargita Kiadóhivatalt, amelynek 2010-es nyugdíjazásáig főszerkesztője, illetve igazgatója volt. Eddig több mint 20 könyve jelent meg, főleg verskötetek, és értékes kordokumentumokat tartalmazó publicisztikai és riportkötetek. Többek között József Attila-díjjal, Balassi Bálint-emlékkarddal, Arany János-díjjal és Kossuth-díjjal tüntették ki.Ferenczes István | fotó: Wikipedia

A magyar irodalom kategóriában Ferenczes István mellett Kovács István költő, műfordító, történész, polonista és Száraz Miklós György író kapott jelölést.

A 19 éves elismerés jelöltjeinek listáján az idén is a magyar tudomány, művészet, kultúra és sport példaértékű teljesítményt nyújtó képviselői szerepelnek. A díj célja, hogy a különleges teljesítményeket támogassa határon innen és túl. A díjat Demján Sándor alapította, az OTP Bank immár kilenc éve tartja fenn. Az idei díjazottakkal együtt 550-re nő majd az elismerésben részesülők száma, akik összesen 4,9 milliárd forintot kaptak a Prima Primissima Alapítványtól.

Az alapítvány kuratóriumának tagjai és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kibővített elnöksége titkos szavazással választja ki a jelöltek – a Primák – közül a Primissimákat, akik 15, míg a Primák 5 millió forint elismerésben részesülnek. A közönségdíjas is 15 millió forinttal lesz gazdagabb, személye idén is SMS-szavazással dől el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?