A marosvásárhelyi ARTeast alapítvány kapta az AFCN „Kitartás a kultúrában”-díját

Pénteken adták át az Országos Kulturális Alap (AFCN) 2020-ra szóló díjait. A több mint tíz éve működő kulturális szervezeteknek járó „Kitartás a kultúrában”-díjat a marosvásárhelyi ARTeast Alapítvány kapta, de díjazták a Transylvania Trust restaurátor-táborát is.

Az 1999-ben alapított ARTeast Alapítvány fő célja a helyi művészeti életnek a nemzetközi és európai kultúra folyamatába való csatlakoztatása, különös tekintettel a kivándorolt és külföldi művészekkel való kapcsolattartásra és a helyi társadalmi viszonyok tematikus feldolgozására. Az ARTeast Alapítvány tevékenysége egyéni és csoportos kiállítások, médiaművészeti bemutatók, művészeti intervenciókat is magába foglaló események, szimpóziumok szervezésében valósulnak meg, 2012 óta többnyire a Magma Kortárs Médium Egyesülettel a Minitremu Egyesülettel szorosan együttműködve, olvasható az intézmény honlapján.Bartha József (középen), az ARTEast alapítója a Bekapcsoltan - Kikapcsoltan 2 című sepsiszentgyörgyi kiállítás megnyitóján | forrás: a B5 Stúdió Facbook-oldala

A Transylvania Trust épített örökség helyreállító szakképző programjának 2001 óta helyszíne a bonchidai Bánffy-kastély, ahol a nyári műhelygyakorlaton évről évre szakmunkásokat, mérnököket, építészeket, művészettörténészeket, tájépítészeket képeznek ki a műemlékek felújításával kapcsolatos technikákra. A tevékenység a bonchidai Bánffy-palota restaurálásának részét képezi.

Az AFCN-gálán díjazták többek között a 2020-as temesvári Simultan Fesztivált szervező egyesületet és a Szálva-Alsóvisó vasútvonal megépítését ábrázoló fotókat feldolgozó kolozsvári Reciproca Egyesület is. A díjazottak teljes listája itt olvasható, a döntőbe jutott 50 kulturális projekt leírása pedig itt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?